A március 15-i ünnepségek mottója: A haza minden előtt

A magyar függetlenség és szabadság minden korban minden generáció számára az egyik legfontosabb érték. Ezt emelte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten, a március 15-i ünnepségekről tartott sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár elmondta, ennek jegyében a március 15-i ünnepségek mottója: “A haza minden előtt”.

A központi programok pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Lengyelország és Magyarország többször is együtt harcolt a szabadságért.

“A Nemzeti Múzeum kertjében délutántól, a budai Várban egész nap programokkal várják az ünneplőket”

– ismertette Kovács Zoltán.

Az államtitkár felidézte, pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 171., és 170. évfordulóját ünnepeljük. Március 15. az egyik legkedvesebb ünnep, mivel azt jelképezi, minden kornak megvoltak a képviselői, akik számára az ország szabadsága és függetlensége, mindennél többet jelentett – hangsúlyozta Kovács Zoltán, aki 1848 üzeneteit és törekvéseit napjainkban is mértékadónak nevezte.

A Múzeumkertben 13 órától kirakodóvásárral és színes programokkal is várják az ünneplőket. A budai Várban már reggel 9 órától este 6 óráig tartanak majd a programok.

“A nyitott Parlament szombaton várja majd a látogatókat”

– közölte.

A nemzeti ünnep központi programjai megtalálhatók ezen az oldalon.

Kapcsolódó cikkek