Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Mateusz Morawiecki: Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért

Mateusz Morawiecki: Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért

Ahogy 1848-'49-ben most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll. Így fogalmazott a lengyel miniszterelnök pénteken a Múzeumkertben, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami rendezvényen.

A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének. Úgy fogalmazott,

egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért, akik hisznek a “hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

Mateusz Morawiecki azt mondta,

171 éve a magyar szabadságharcosoknak sajnos le kellett tenniük a fegyvert, nemzeti zászlóikat azonban nem adták, azokat inkább felszabdalták, elrejtették, hogy elővehessék majd, amikor a jövő reménysugarai megjelennek.

“A mi népeink ilyen zászlódarabokból álltak össze és élnek újra együtt barátságban”

– hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök. Kiemelte, a két ország jobb jövője csak saját szándékától, akaratától függ. “Egyre inkább meg vagyunk most már győződve róla, hogy ahogy korábban a turul és a lengyel fehér sas elvezetett a jobb jövő, az igazság felé, lassan közeledünk már ehhez” – mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel kormányfő rámutatott, a két ország nagy költői, Petőfi Sándor és Zbigniew Herbert egyaránt azt mondták, hogy “az egekből fog jönni a segítség”.

“Ez legyen az, ami minket összekapcsol, minden magyart, minden lengyelt, és az európaiakat”

– mondta.

“Isten áldja meg a magyarokat, Isten áldja meg a lengyeleket, adjon nekünk jobb Európát!”

– zárta beszédét Mateusz Morawiecki.

Kapcsolódó cikkek