látogatók egy múzeumban (illusztráció), forrás: pixabay.com

Szabadságharcos lelettel bővült az Isaszegi Múzeum gyűjteménye

Szabadságharcos lelettel bővült az Isaszegi Múzeum gyűjteménye

Ünnepélyes keretek között, az isaszegi csata 173. évfordulóján adott át egy szabadságharc korabeli ágyúgolyót Szilágyi Zsolt, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsoka az Isaszegi Múzeumnak. Ezt közölte Facebook-oldalán az alakulat csütörtökön.

Szilágyi Zsolt elmondta, két évvel ezelőtt, 2020 áprilisában egy helyi építkezésen, földmunkák közben került elő egy robbanótestnek látszó tárgy.

Megtisztítása után megállapították, hogy egy 1849-ből származó, lőport tartalmazó robbanótestre bukkantak, és a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Akkor a tűzszerészezred Facebook-bejegyzésében azt írta: egy 15 centiméter átmérőjű, 11 kilogrammos ágyúgolyó került elő, amelyet feltehetőleg az isaszegi csata során lőttek ki. Lőportöltetet tartalmazott, de a fojtás nem működött rendeltetésszerűen, így becsapódást követően a lőpor kiégett belőle és az ágyúgolyó nem hullott repeszekre.

Pongrácz Gabriella, az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója az ágyúgolyó átvételekor azt mondta: a tárgy szervesen beépül tárlatukba, ahol az ágyúgolyók mellett fegyvereket, huszáregyenruhát is meg lehet tekinteni.

Kapcsolódó cikkek