fotó: pixabay.com

Ha Babakötvénye van, ne felejtse a határidőt

Ha Babakötvénye van, ne felejtse a határidőt

Legkésőbb péntek délig kell utalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára annak érdekében, hogy az idei évre igénybe lehessen venni az állami támogatást.

A Pénzügyminisztériumban (PM) felidézték, a Babakötvény kamata minden évben az előző évi infláció plusz három százalék; az aktuális kamat jelenleg így 5,4 százalék.

“A kormány állami támogatást biztosít a kötvényre, amely az éves befizetés tíz százaléka, maximum hatezer forint lehet”

– tették hozzá.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a kötvény rugalmas, bármekkora összeg elhelyezhető a számlán, és az sem jelent problémát, ha néhány havi vagy éves befizetés kimarad. A Babakötvény a PM szerint az öngondoskodás, az előtakarékosság és a pénzügyi tudatosság hármasa mellett arra is ösztönzi a magánszemélyeket, hogy megtakarításaikat magyar állampapírban helyezzék el.

A megtakarítások állománya idén átlépte az 51 milliárd forintot, ez jelentős, harminc százalékot meghaladó növekedést jelent a tavalyi állományhoz képest

– közölte a PM a kötvénnyel kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A  Babakötvény bevezetése óta a szülők, a nagyszülők, illetve más hozzátartozók már több mint 165 000 Start értékpapírszámlát nyitottak. A megtakarításhoz a Start-számlatulajdonos a nagykorúvá váláskor, vagyis a 18. életévének betöltése után juthat hozzá.

 

Kapcsolódó cikkek