fotó: pixabay.com

Már több mint 217 000 gyereknek van babakötvénye

Már több mint 217 000 gyereknek van babakötvénye

A családtagok és az állam befizetései révén 90 milliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a kicsiknek. Erről számolt be Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A hétfői lapszámban megjelent nyilatkozat szerint egyre többen fedezik fel a gyermekek nagykorúságáig tartó megtakarítási programot, a feltételek ugyanis kedvezők. A babakötvény – mint Tállai András elmondta – módot ad a szülőknek, a nagyszülőknek, a rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, családtagjaik későbbi anyagi boldogulásához.

Jó tudni, hogy az állam minden újszülöttnek automatikusan garantál 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

“A kincstár minden Start-számlára befizetett forintot babakötvénybe fektet, mégpedig igen jó hozammal”

– mondta az államtitkár.

Az adott évi kamat ugyanis az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet háromszázalékos prémium egészít ki. A félretett összeget állami támogatás is kiegészíti: a közkassza a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az államkincstár április végén meghirdetett nyereményjátéka szerint ha valaki június 30-ig elektronikus úton, vagyis az ügyfélkapun nyit értékpapír- vagy Start-számlát, százezer forintos utalványt nyerhet, aki pedig állampapírt vásárol ezen a csatornán, annak ötvenezres kupon ütheti a markát, ha a sorsoláson kihúzzák a nevét.

Ennek köszönhetően meg is ugrott a babakötvények száma, az azóta eltelt két hónapban tízezernél is több számlát nyitottak az arra jogosultak.

Tállai András arról is beszélt, hogy sok más kormányzati intézkedéssel együtt a babakötvény konstrukciója is világos értékválasztást mutat: a magyar államnak az itt születő gyermekek az elsők, a családok támogatása középponti kérdés. Úgy vélekedett, hogy egyes nyugati államok és politikusok tévúton járnak, amikor az illegális migrációt, idegen néptömegek ellenőrizetlen betelepítését támogatják.

Kapcsolódó cikkek