Ilyen időre készülhet hétfőn

Ilyen időre készülhet hétfőn

Itt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb jelentése, amit vasásnap küldött el a médiának.
Időjárási helyzet Európában:

Európa déli, délkeleti részén anticiklonális hatások érvényesülnek, így a legtöbb helyen csak kevés felhő zavarja a napsütést, és a csúcshőmérséklet is nagyrészt 30 fok felett alakul. Lengyelország környezetében azonban egy magassági hidegcsepp örvénylik, amely Közép-Kelet-Európa térségében több helyen okoz záporos, zivataros időt.

A Brit-szigetek fölött örvénylő ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja elérte szárazföldünk nyugati partvidékét. A front felhőzetéből főként gyenge eső, záporeső fordul elő, kiadósabb csapadék csak egy-egy helyen, illetve Norvégia délnyugati részén hullik.

A Kárpát-medencét hétfőn eléri az említett hidegfront, amely hazánkban már több helyen okoz záporokat, zivatarokat, ezzel együtt pedig átmenetileg a hőségnek is véget vet.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Vasárnap a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből leginkább a hegyvidékek környezetében, illetve az Alföldön alakulhatnak helyi jellegű záporok, zivatarok.

Hétfőn reggel, délelőtt általában kevés felhő lesz az égen, majd erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és kora délutántól északnyugat felől átmenetileg megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. A déli órákig inkább csak helyenként, majd délután már egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső, illetve viharos széllökések kísérhetik.

Hétfőn a délnyugati, déli szél megélénkül, majd a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 36 fok között valószínű, 30 fok alatti csúcsértékekre az Északnyugat-Dunántúlon számíthatunk, de délutántól már egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet.