fotó: pixabay.com

A digitalizáció új lehetőséget kínál a változásra

A digitalizáció új lehetőséget kínál a változásra

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése terén új lehetőségek nyíltak meg.

Domokos László a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) hajdú-bihari konferenciáján kedden Debrecenben azt mondta, a digitalizáció a magyar közigazgatás legnagyobb kihívása, össztársadalmi stratégiai ügy, aminek megvalósításához együttműködésre, összefogásra van szükség.

“A változáshoz kreativitásra, a rutinok és a kreativitás ötvözésére, a stratégiájukban is megjelenő informatikai fejlesztésekre van szükség”

– tette hozzá.

Domokos László kiemelte, az ÁSZ nem hatóság, az a rendeltetése a közéletben, hogy “hogyan tud a társadalom egészének hasznára lenni”. Jelezte: 2018-ban 806 ellenőrzött szervezet számára összesen 2161 javaslatot fogalmaztak meg, és 212 figyelemfelhívó levelet küldtek, miközben 177 esetben értesítették valamelyik hatóságot.

“A digitalizáció keretében elektronikus adatszolgáltató rendszert hoztak létre és működtetnek a számvevőszéknél, illetve bevezették a monitoringon alapuló ellenőrzést, amivel jelentősen meggyorsíthatják a folyamatokat”

– ismertette az ÁSZ elnöke. Megjegyezte, hogy jelenleg mintegy 800 önkormányzat ellenőrzése folyik, de az idén és jövőre valamennyi hazai önkormányzathoz eljutnak.

Az ÁSZ elnöke, aki az MPGE elnöke is, kitért arra, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében az ÁSZ “együttműködési hálót” alakít ki a kormányhivatalokkal. Ennek jegyében a tanácskozáson együttműködési megállapodást írt alá Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízottal.

Az együttműködés keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek, Miskolc után már Debrecenben is.

“Mindez hozzájárul a kormányhivatalokban ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez”

– hangzott el a tanácskozáson. Rácz Róbert kormánymegbízott azt mondta, a közpénzekkel “tisztességes szándékkal és a jó gazda gondosságával kell bánni”, utóbbi pedig a tudást is feltételezi.

Kapcsolódó cikkek