forrás: pixabay.com

Velük folytatódik az Animációs esték sorozat

Velük folytatódik az Animációs esték sorozat

Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró és Fazakas Szabolcs operatőr, grafikus lesz az Animációs esték - Hagyomány és haladás című online beszélgetéssorozat vendége csütörtökön.
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) sorozatában eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, Kollarik Tamás producerrel, egyetemi oktatóval.

Az Emmy- és Balázs Béla-díjas Varsányi Ferenc több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt. Dolgozott hazai és külföldi animációs stúdiókban, a Magyar Televíziónál, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Metropolitan Egyetemen és a MOME Animációs Szakán, elnöke a Nemzeti Filmintézet bíráló bizottságának, tagja a Magyar Filmakadémiának és köztestületi tagja az MMA-nak. Olyan alkotásoknál működött közre, mint a Fecsegő tipegők című sorozat, nevéhez kötődik a báb- és tárgyanimációnak egyaránt tekinthető Mézes-táncos című rövidfilm vagy a Suli-buli című pixillációs burleszk. Jelenleg a Piszkos Fred, a kapitány című animációs alkotás forgatókönyvét írja, amely Rejtő Jenő talán legismertebb regényének adaptációja. A fiatal generációt az online eseményen a több mint huszonöt díjjal kitüntetett Fazakas Szabolcs képviseli, aki 2006 őszén megalapította a Konnertfilm Kft-t, majd 2008-tól a Székelyföldi Legendáriumot, amely a gyerekek számára szerethető módon akarja átadni Székelyföld szellemi kulturális örökségét, mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térkép és könyv készült, végül elindította az első székelyföldi rajzfilmstúdiót.

Az estén a szakemberek megemlékeznek Jankovics Marcellről.

Az online Animációs esték – Hagyomány és haladás június 10-én 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó cikkek