A tervezett bevétel több mint fele már befolyt

A tervezett bevétel több mint fele már befolyt

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. 2020-ra tervezett éves bevételének több mint fele már megérkezett a költségvetésbe, az év első hat hónapjában e-matrica vásárlásokból mintegy 42 milliárd forint, e-útdíjból pedig több mint 132 milliárd forint folyt be. Ezt közölte a szolgáltató hétfőn.

Eddig a NÚSZ idei tervének 52 százaléka teljesült. Az e-matricák értékesítésében kifejezetten jól indult az év, januárban és februárban 7-7 százalékkal több vignetta fogyott 2019 hasonló időszakához képest.

Áprilisban kelt el a legkevesebb e-matrica, a pandémiás helyzet miatt a közlekedők ugyanis csak 30 százalékát váltották meg a tavaly áprilisi mennyiségnek.

A növekedés tavasz végén újra megindult, júniusban – 73 százalékban – már közelített az e-matrica vásárlások száma a múlt év júniusihoz. A járvány első hullámának lecsengése után elsőként a megyei e-matricák iránti kereslet nőtt, májusban 9 százalékkal, júniusban pedig több mint 15 százalékkal fogyott több belőle, mint az előző év azonos hónapjaiban. Júniusban már az éves országos vignettákból is mintegy 6 százalékkal több kelt el, mint 2019. júniusban.

Érdekesen alakult a pandémiás időszakban a havi motoros matrica vásárlása.

Nagyobb visszaesés csak kora tavasszal, márciusban volt tapasztalható, a negyedik hónapban a tavaly áprilisi mennyiség 80, az ötödik hónapban a múlt májusi mennyiség 92 százaléka kelt el.

A teherforgalomból származó útdíjbevétel alakulása 2020 első fél évében jóval egyenletesebb volt.

Az első három hónapban tapasztalt – az előző évi bázishoz viszonyított – 1-3 százalékos növekedés után áprilisban volt mérhető a legnagyobb visszaesés, az év negyedik hónapjában a 83 százaléka folyt be a tavaly áprilisi e-útdíj bevételnek. Májustól ez az arány növekedésnek indult, és júniusban az útdíjbevétel már meg is haladta mintegy 2 százalékkal a 2019. júniusit.

A NÚSZ értékelése szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a tranzit áruforgalom előtt az ország nem zárta le a határait, ezáltal – valamint a kamionstop időszakos felfüggesztésével – biztosított volt a tranzitforgalomból származó költségvetési bevétel.

“Július első napjainak adatai szerint ebben a hónapban már akár jelentős bevételtöbblet is összejöhet az egy évvel korábbihoz képest”

– tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek