Jól fogytak elővételben az idei országos éves e-matricák

Jól fogytak elővételben az idei országos éves e-matricák

A megelőző évhez képest 18 százalékkal több, közel 44 000 országos éves e-matricát vásároltak az autósok a decemberi előértékesítési időszakban.

“A népszerű kényelmi szolgáltatás lehetővé tette, hogy az autósok akár már egy hónappal az érvényesség kezdete előtt megváltsák gépjárművükre a következő évre szóló úthasználati jogosultságukat. A matricák beszerzésére biztosított több idő enyhíti a korábban január végén kicsúcsosodó vásárlási rohamot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel együttműködve folyamatosan igyekszik könnyíteni a matricákhoz való hozzájutás feltételeit. 2018 végén több mint 121 000 éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt. A 2017. decemberi adatokhoz képest jelentősen, 37 000-ről 44 000 közelébe nőtt az eladott országos jogosultságok darabszáma.

Az előértékesítésben elkelt termékekből a tavalyelőttit 12 százalékkal meghaladó, 2,3 milliárd forintos bevétele származott a költségvetésnek.

Az országos éves jogosultságok ára hetedik éve változatlan, a megyei matricák a 2015-ös bevezetés óta 5000 forintért szerezhetőek be. A gyorsforgalmi hálózat bővítésének köszönhetően az e-matricákkal egyre több magas szolgáltatási színvonalú útszakasz vehető igénybe.

A tavalyi éves matricák 2019. január 31-ig használhatóak, így még közel egy hónap áll a hazai díjköteles utakon gyakran közlekedők rendelkezésére az új jogosultságok beszerzésére – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Kapcsolódó cikkek