fotó: pixabay.com

Sosem volt még kevesebb álláskereső

Sosem volt még kevesebb álláskereső

Május után júniusra is igaz, hogy még sosem volt kevesebb álláskereső Magyarországon. Ezt közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton a Facebookon.
A tárca bejegyzésében kifejtette, a tavasz végi rekord már a nyár első hónapjában megdőlt, a legfrissebb adat szerint 230 000-nél alig vannak többen az álláskeresők Magyarországon.

“A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése alapján 2022 júniusában 203 309 álláskeresőt tartanak nyilván”

– tették hozzá.

Egészen egy hónappal ezelőttig a 2019 decemberi volt minden idők legjobb adata több mint 235 000 emberrel, idén májusban új csúcsként 234 ezer alá esett a mutató, a június még nagyobb csökkenéssel hozta el a valaha volt legalacsonyabb értéket. A TIM aláhúzta, az álláskeresők 2010 elején, a baloldali kormányzás utolsó napjaiban több mint 660 000-en voltak.

A járványhelyzet okozta átmeneti megugrás 370 000-nél tetőzött, 2020 nyarához viszonyítva tehát 140 000-es, idén február óta pedig folyamatos a mérséklődés.

Területi bontásban Győr-Moson-Sopron megye áll az élen, a nyugati határszélen az álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya mindössze 1,2 százalék. Budapest a második, 1,8 százalékkal, aztán Csongrád-Csanád és Pest következik 2,6, majd Komárom-Esztergom és Vas 2,8 százalékkal – olvasható a bejegyzésben. A minisztérium kiemelte, a foglalkoztatás a vírusválság és az ukrajnai háború dacára is rekordokat dönt Magyarországon, a teljes gazdaságban és a versenyszférában is többen dolgoznak, mint valaha.

“A munkanélküliség harmada a 2010-es szintnek, a magyar adat a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban”

– húzták alá, hozzátéve, a kormány egyértelmű vállalása a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése.

Kapcsolódó cikkek