építkezés (illusztráció), forrás: pixabay.com

Megvédi a munkahelyeket a bértámogatási program

Megvédi a munkahelyeket a bértámogatási program

A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét. Ezt mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A tárca pénteki közleménye szerint Bodó Sándor közölte, a programban résztvevő csaknem 200 000 munkavállaló mindössze 2,46 százalékát, kevesebb mint 5 000 embert tartottak nyilván regisztrált álláskeresőként november végén.

A Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül a munkahelyvédelmi bértámogatás bevezetése volt az egyik legnagyobb horderejű. A program sikeresen ellentételezte a vállalkozások átmeneti rendelésállomány-csökkenésének következményeit, megvédve ezzel csaknem 200 000 magyar munkavállaló állását, kenyérkeresetét.

A vírusválság első hullámának káros következményeit a kormány komplex intézkedésekkel mérsékelte. Az ITM a Gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett háromféle bértámogatással mintegy 280 000 munkavállalón segített. A bértámogatások és egyéb intézkedések – például, adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok – együttesen 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították.

Az akcióterv intézkedései a 2010 utáni időszak eredményeire építve nagymértékben segítették a magyar gazdaság kilábalását a koronavírus-járvány első hullámából.

Magyarország továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma öt hónapja folyamatosan csökken. Bodó Sándor hozzátette, a kormány a tavaszi intézkedések után ősszel új munkahelyvédelmi intézkedéseket hozott, ezúttal célzott segítségnyújtással. Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a turizmus és a vendéglátás – cégeinek talpon maradásához járul hozzá. Ezek a vállalkozások december 11-ig igényelhetik a munkavállalónként a minimálbér másfélszeresét jelentő támogatást, amelyet mostanáig több mint 20 ezer munkahely megtartásához kérelmeztek.

Kapcsolódó cikkek