forrás: pixabay.com

Párizsi olimpia: a franciák aggódnak a biztonság miatt

Párizsi olimpia: a franciák aggódnak a biztonság miatt

Kevesebb, mint két évvel a párizsi nyári olimpia előtt a franciák többsége aggódik a biztonság miatt egy friss felmérés szerint.

A közvélemény-kutatás eredményét ismertetve az insidethegames.biz azt írta, a megkérdezettek 58 százaléka nem bízik abban, hogy a kormány garantálni tudja a biztonságot a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokon, valamint a 2023-as rögbi-világbajnokságon. A felmérés kimutatta, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája legutóbbi, párizsi döntőjének rossz levezénylése, a rendezést övező anomáliák sora a fő kiváltó oka a közvélemény bizalmatlanságának.

A valamivel több, mint tízezer, 18 év feletti emberre kiterjesztett vizsgálódás alanyai többségükben erősen kritizálták a francia hatóságokat és a helyi rendőrséget amiatt, ahogyan a májusban, a Stade de France-ban rendezett Real Madrid-Liverpool BL-finálét kezelték.

Így különösen negatív visszhangot váltott ki, hogy a rendőrök paprika spray-t is használtak a szurkolókkal szemben, továbbá, hogy a mérkőzésre érkezők közül sokan rablás és támadás áldozatai lettek. A felmérés szerint a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy a közelgő párizsi világeseményekre kíváncsiak nem lesznek biztonságban a lopásmegelőzés szempontjából, s 62 százalék tart a hatósági ellenőrzések gyengeségétől. Bár a megkérdezettek 53 százaléka továbbra is szeretné, ha az ötkarikás játékok megnyitóünnepségét a Szajna mentén tartanák, aggódnak amiatt, hogy ez komoly problémákat okozhat.

Az olimpiaszervezők elképzelése szerint 600 000 ember nézi majd élőben a ceremóniát a folyópartról, miközben a delegációk hajóval vonulnak fel a Szajnán.

Kapcsolódó cikkek