fotó: pixabay.com

Egy érem és egy olimpiai kvóta a cél Wroclawban

Legalább egy érem és egy olimpiai kvóta megszerzése a cél az ötkarikás számokban a magyar sportlövő-válogatott számára a szerdától szeptember 18-ig tartó wroclawi 25 és 50 méteres felnőtt és junior Európa-bajnokságon.

Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, nagyon izgalmas két hónap elé néznek a sportlövők, hiszen a juniorok versengésével szerdán elkezdődött Wroclawban a 25 és 50 méteres Európa-bajnokság, amelybe a jövő héten a felnőttek is bekapcsolódnak, sőt már olimpiai kvótákat is osztanak. A hónap végén, szeptember 29-től október 2-ig a Fehér úti Nemzeti Lőtér ad otthon a 10 méteres ifi Eb-nek, majd októberben világbajnokság következik az egyiptomi Kairóban, ahol ugyancsak részvételi jogot lehet szerezni a párizsi olimpiára.

Az elnök azt hangsúlyozta, szeretnék folytatni a hagyományt, hogy a sportlövők szerzik meg az első magyar olimpiai kvótát.

Sinka László főtitkár elmondta, hogy a wroclawi kontinensbajnokságot a város legnagyobb lőterén rendezik meg, ahol a legutóbb a lengyelek elleni pisztolyos és puskás csapatverseny is volt, amely magyar sikerrel ért véget. Áttérve a hazai eseményekre, emlékeztetett arra, hogy 10 méteres ifi Európa-bajnokságnak 2019 után másodszor ad otthont Budapest.

Herczeg Szabolcs, a közelmúltban kinevezett szövetségi kapitány közölte: 26 versenyszámban  30 magyar versenyző – köztük 13 junior – áll lőállásba Wroclawban, ahol a felnőtt egyéni ötkarikás számokban egy érem és egy olimpiai kvóta megszerzése a cél.

Hozzátette, a lengyel városban két puskás és két pisztolyos számban is két-két kvóta talál majd gazdára. Magyar részről szerinte a puskások 3×20 lövéses, 50 méteres összetett világranglistáját vezető Pekler Zalán az egyik legesélyesebb a jó szereplésre, de Péni István is harmadik ebben a rangsorban, a nőknél a junioroknál induló Bajos Gitta pedig 13. a felnőttek között. Herczeg Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy a 11 fős magyar junior csapat minden tagja éremmel tért haza a legutóbbi világkupáról, és ilyenre az emlékei szerint még sosem volt példa.

A 25 méteres női pisztolyosok világranglistájának élén álló Major Veronika elmondta, jó formában érzi magát, idén két ezüstérmet gyűjtött már a vk-kon, és Wroclawban szeretne bejutni a döntőbe.

A szintén két idei vk-második hellyel rendelkező Pekler Zalán kifejtette: ő első ízben vezeti az összetett világranglistát és szeretne kvóta birtokában hazatérni Lengyelországból, mert úgy érzi, nagyon jól sikerült a felkészülése.

Kapcsolódó cikkek