Galambos Péter: mintha hirtelen bekerültünk volna egy elit klub tagjai közé

Galambos Péter: mintha hirtelen bekerültünk volna egy elit klub tagjai közé

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan is elismerte a WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) világszövetséget. Ezt adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A NOB elnöksége pénteki tokiói ülésén hozta a döntést, amellyel gyakorlatilag felvette a kick-boxot az olimpiai – bár az ötkarikás játékokon nem szereplő – sportágak közé. A fejleményről Thomas Bach, a NOB elnöke levélben értesítette Francesca Falsonit, a WAKO ideiglenes elnökét,

üdvözölve a kick-box világszövetséget az olimpiai családban.

Falsoni a WAKO hivatalos honlapján mérföldkőnek nevezte a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a 129 tagországgal rendelkező WAKO még 2016-ban folyamodott az elismerésért.

“Mintha hirtelen bekerültünk volna egy elit klub tagjai közé”

– fogalmazott Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

“Ez a döntés az egész világon hatalmas presztízst jelent a kick-boxnak, és rendkívül sok területre kihat majd. Nincs ez másképpen Magyarországon sem”.

A sportvezető példaként említette, hogy eddig idehaza a diákolimpiákon és egyéb versenyeken elért eredményeik nem számíthattak be a középiskolai és egyetemi felvételik pontszámába.

“Ez az elismerésnek köszönhetően megváltozhat majd, így a fiatal sportolóinknak többet tudunk majd nyújtani. Emellett persze fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a sportágban kifejezetten jól állunk a sportdiplomácia területén, világszinten pedig az egyik legeredményesebb nemzet vagyunk”

– mondta Galambos Péter.

A tavalyi kick-box világbajnokságnak Budapest adott otthont, ahol a magyar válogatott második helyen végzett az éremtáblázaton. Szintén másodikak lettek a magyarok e küzdősport idei korosztályos vébéjén, jövőre pedig Magyarország rendezheti az utánpótláskorúak Európa-bajnokságát.

Kapcsolódó cikkek