illusztráció

Egy magyarnak köszönhetik a katariak, hogy megismerhettek egy sportágat

Egy magyarnak köszönhetik a katariak, hogy megismerhettek egy sportágat

Magyar szakember nevéhez fűződik Katarban a curling sportág megteremtése: Belleli Lajos a semmiből jutott el világbajnoki részvételig az arab ország versenyzőivel. Egy igazi sportdiplomáciai siker története.

A dohai atlétikai világbajnokságról szóló hírekben rendre felbukkan a hőség és a magas páratartalom, így némileg meglepő, hogy a téli sportágak is otthonra találtak a sivatag szélén fekvő országban. A Katari Olimpiai Bizottság a jégkorong és a rövidpályás gyorskorcsolya bevezetése után 2014-ben döntött úgy, hogy a curlinggel is foglalkozik. A nemzetközi szövetségen keresztül pályázat útján kerestek megfelelő szakembert, és az állást Belleli Lajos nyerte el.

“Már az is nagy sportdiplomáciai siker volt, hogy a nemzetközi szövetség Magyarországon is meghirdette ezt a pályázatot, ami Patonay Ágnes akkori alelnök és Rókusfalvy András elnök tevékenységének köszönhető”

– mondta Belleli Lajos, aki hét magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, hétszer volt Eb-résztvevő, és két vb-n a magyar vegyespáros edzője.

“Bár volt ígéret saját jégpálya építésére, amikor megérkeztem, azzal szembesültem, hogy itt nincs semmi, se infrastruktúra, se játékos. Átkapcsoltam marketing módra, a nulláról kellett elkezdeni”

– nyilatkozott a magyar szakember, akinek annyiban nem volt új a feladat, hogy Magyarországon is részt vett a sportág építésében.

Egyetlen főállású alkalmazottként kezdte a munkát, az adminisztrációt, az eszközbeszerzést és a játékosok toborzását, később főleg néhány Dohában dolgozó, lelkes kanadai volt segítségére.

“Volt, hogy leszólítottam embereket, de többnyire iskolákba mentem el toborozni”

– fogalmazott Belleli Lajos, aki egy személyben szövetségi kapitány, sportigazgató, jégmester és szertáros is.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy korlátozott hozzáférésük van a jéghez, jelenleg egy bevásárlóközpontban található jégpályán tudnak készülni, csakhogy a többi jeges sport és a közönségkorcsolyázás mellett minimális jégidő jut a curlingnek. De már tervben van a katari jégközpont megépítése.

Belleli Lajos jelenleg 25-30 fős csapattal dolgozik, a legfiatalabb játékos 13, a legidősebb 38 éves. Két világbajnoki részvételt is fel tud már mutatni vegyespárosban, sőt egy győzelmet is, méghozzá a nagy rivális Szaúd-Arábia ellen. Az Ázsiai Játékokon már szintén sikerült meccset nyerni, méghozzá a sportágban magasabban jegyzett Kazahsztán ellen.

Kapcsolódó cikkek