futó (illusztráció) forrás: pixabay.com

Már az atlétikai világbajnokságra készül Budapest

Már az atlétikai világbajnokságra készül Budapest

Ötszáz nap múlva, 2023. augusztus 19-én kezdődnek meg a versenyek Magyarország történetének legnagyobb sportrendezvényén, a szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

A magyar szövetség (MASZ) szerdai hírlevele kiemeli, hogy a vb a nyári olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, amelynek a híreit több mint egymilliárdan követik a világon.

“Hatalmas büszkeség, hogy Magyarország és a magyar atlétika adhat otthont ennek a csodálatos eseménynek. Fantasztikus lehetőség a magyar atléták számára, hogy hazai közönség előtt versenyezhetnek és fantasztikus lehetőség a magyar közönségnek, hogy személyesen élhetik át egy atlétikai világbajnokság izgalmait, szurkolhatnak a magyaroknak és láthatják a nemzetközi sztárokat is”

– mondta Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, a Budapest 23 atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke.

“Budapest idén nyáron veszi át a stafétát Oregontól, természetesen nagy várakozásokkal tekintünk az USA történetének első atlétikai vb-jére, amely pontosan 100 nap múlva kezdődik és amely sok tanulsággal és inspirációval segítheti majd a budapesti világbajnokság szervezőit és a magyar atlétákat”

– tette hozzá az elnök.

Várhatóan több mint 200 országból érkeznek majd atléták a kilencnapos vb-re, amelynek a helyszíne a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ lesz Budapesten, a Duna-parton. A maratont és a gyaloglást Budapest szívében rendezik, a háttérben a történelmi városrészekkel és a Dunával.

“Számunkra a világbajnokság nem csak erről a kilenc csodálatos napról szól, amit maga a verseny jelent. Legalább ilyen fontos a magyar atlétika fejlesztése és ilyen értelemben számunkra a világbajnokság már el is kezdődött. Sportszakmai programokat indítottunk, amelyek révén erősödik az élport és bővül az utánpótlás, 2021-ben 30 százalékkal több gyerek kezdett atletizálni, mint egy évvel korábban. Új létesítmények épültek és folyamatosan fejlődik a versenyszervezői tudás is, amelynek hagyományát részben a már 11 éve zajló Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíj jelenti, részben az a tény, hogy a szabadtéri világbajnokságon kívül Magyarország minden jelentős atlétikai világversenyt megrendezett már”

– fogalmazott Deutsch Péter, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke így nyilatkozott:

“Nagyon izgalmas ötéves időszakot él át a sportág, hiszen minden évre jut egy világbajnokság vagy olimpia, amelyeken az egész világ megcsodálhatja az atlétikát. A budapesti világbajnokság lesz a 2023-as versenynaptárunk központi eleme. Ennek az eseménynek fontos öröksége lesz Magyarország és az atlétika számára a csodálatos új Nemzeti Atlétikai Központ és a sportág szélesebb körű magyarországi fejlesztése, amely biztos vagyok benne, hogy hosszú időn át inspirálja majd a jövő nemzedékeit.”

A budapesti vb-re nyártól lehet majd jegyet venni. A hivatalos információk a wabudapest23.hu oldalon érhetők el.

Kapcsolódó cikkek