Szilágyi Áron és Szatmári András a düsseldorfi vívó-Európa-bajnokság férfi kard csapatversenyének elõdöntõjében 2019. június 22-én, fotó: Illyés Tibor/MTI

Az Európa-bajnoki címért küzdenek a magyar kardozók

Az Európa-bajnoki címért küzdenek a magyar kardozók

A britek után a románokat is legyőzte, ezzel döntőbe jutott a magyar férfi kardcsapat szombaton a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.
A ellenfél – amely a negyeddöntőben az oroszokat búcsúztatta – jól kezdett, Tiberiu Dolniceanu 5-4-re verte Szatmári Andrást, majd Iulian Teodosiu 5-3-ra Szilágyi Áront. Gémesi viszont javított a csapat helyzetén azzal, hogy 6-5-re legyőzte Gelu Florin Zalomir.

A második kör 13-15-ről indult, de ekkor a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári nagyon megérezte, mit kell csinálnia Teodosiu ellen, 7-1-gyel zárta asszójukat. Négytusos magyar előnynél Gémesi eleinte bizonytalan volt Dolniceanuval szemben, az ellenfél 23-21-re fordított, de a magyar kardozó összeszedte magát és sorozatban négy találatot adott.

Ezután Szilágyi megverte Zalomirt, majd a különbség fokozatosan nőtt. Amikor ugyanő Dolniceanu elleni asszóját a kilencedik párban elkezdte, már 40-32 volt az állás a magyaroknak. A román szívósan küzdött, 43-39-re feljött, de végül a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi bevitte a hiányzó tusokat és 45-40-es magyar győzelem született.
Gémesi Csanád a düsseldorfi vívó-Európa-bajnokság férfi kard csapatversenyének elõdöntõjében 2019. június 22-én, fotó: Illyés Tibor/MTI

A hajrában, 44-39-nél egy kicsit várnia kellett a két félnek, mert a másik páston a németek 44-42-re vezettek az olaszok ellen, és a közönség nagyon hangos volt, így a mérkőzésvezető megvárta, amíg a hazaiak az utolsó tust is beviszik. Az őrjöngés után Dolniceanu talált, azután pedig Szilágyi lezárta a magyar-román ütközetet.

Szatmári plusz nyolcat, Gémesi plusz egyet, Szilágyi mínusz négyet vívott. A 18 órakor kezdődő döntőben a címvédő magyar válogatott a hazaiakkal csap össze.

Eredmények:

negyeddöntő:
Olaszország-Georgia 45-44
Németország-Franciaország 45-40
Románia-Oroszország 45-42
Magyarország – Nagy-Britannia 45-28

elődöntő:
Németország-Olaszország 45-42
Magyarország-Románia 45-40

Kapcsolódó cikkek