Andrásfi Tibor a norvég Arthur Grosse elleni asszó elõtt a vívó-Európa-bajnokság férfi párbajtõr versenyének selejtezõjében Düsseldorfban 2019. június 18-án, fotó: Illyés Tibor/MTI

Nyolcaddöntőbe jutott Andrásfi Tibor

Nyolcaddöntőbe jutott Andrásfi Tibor

A főtáblán két szoros, győztes asszó után jutott a legjobb 16 közé a magyar tehetség a férfi párbajtőrben a vívók düsseldorfi Európa-bajnokságán.
A magyarok közül elsőként Rédli András lépett pástra a legjobb 64 között. A 2104-es év egyéni Európa-bajnoka sokáig kézben tartotta Grigori Beskin elleni asszóját, 3-3 után türelmes vívással 6-3-ra elhúzott, majd később is volt még háromtusos előnye, ami azonban a végéhez közeledve apránként elfogyott.

A magyar vívó szokásához híven időnként kommentálta az akciókat, egyúttal magát is biztatva, mi a helyes taktika, végül az izraeli párbajtőrözőnek mégis sikerült egyenlítenie. Az idő lejárt, következett a hosszabbítás, Rédlié volt a kedvezmény.

Beskin támadott, kétszer együttes találat esett, és már csak két másodperc volt hátra a ráadásból, amikor az izraeli egylámpás találatot vitt be. Rédli nagyon csalódottan vette tudomásul, hogy kiesett, majd később tömören úgy összegzett, ilyen a párbajtőrvívás, majd még hozzátette, azért az ellenfelének is meg kellett néznie a végén, hogy melyikük adta a tust.

Ezután ottmaradt a pást végén, mert a következő asszóban Siklósi Gergely ugyanott a hazai közönség által buzdított Lukas Bellmann-nal mérkőzött. Jó darabig a németnél volt az előny, de aztán a magyar vívó türelmes előkészítések után tiszta támadásokkal fordított és két tussal győzött.

További két magyar érdekeltségű párharc is zajlott párhuzamosan. Andrásfi Tibor spanyol Angel Fabregat ellen hátrányba került, majd szépen feljött, a végén pedig hosszabbításra került sor, amelyben ő volt pontosabb. Koch Máté viszont kikapott, az esélyesebb orosz Szergej Bida fordított ellene.

Andrásfi Tibor (j) és a svájci Max Heinzer a vívó-Európa-bajnokság férfi párbajtõr versenyében a legjobb 32 között Düsseldorfban 2019. június 18-án, fotó: Illyés Tibor/MTI

A 19 éves Andrásfi a következő fordulóban a csapatban tavaly világbajnok Max Heinzerrel vívott. Asszója az előzőhöz hasonlóan szorosan alakult, 0-3-ról felzárkózott, és az első szünetre már ő vezetett 5-4-re. A folytatásban – akárcsak addig – mindkét fél türelmesen, a lehetőséget keresve vívott, de a középső szakaszban a magyar párbajtőröző volt pontosabb, kétszer is ellépett három tussal, az újabb szünetig azonban a különbség egyre csökkent. A végéig pedig ez is elfogyott, így hosszabbítás következett, melyben 21 másodperc elteltével egy összeakaszkodásnál Andrásfi egyik szúrása volt határozottabb.

Az övével egy időben vívott Siklósi az aktuális világ- és Európa-bajnok Yannick Borellel. Az esélyeknek megfelelően végig a francia vezetett, de a bátran akciózó magyar sokáig jól tartotta magát, végül öt tussal kapott ki.

Eredmények:

a 64 között:
Andrásfi Tibor- Angel Fabregat (spanyol) 13-12
Siklósi Gergely-Lukas Bellmann (német) 15-13
Grigori Beskin (izraeli)-Rédli András 13-12
Szergej Bida (orosz)-Koch Máté 15-12

a 32 között:
Andrásfi-Max Heinzer (svájci) 15-14
Yannick Borel (francia)-Siklósi 15-10

Kapcsolódó cikkek