A magyarok szeretnének sakkolimpiát

A magyarok szeretnének sakkolimpiát

A lakosság 83,7 százaléka támogatja, hogy Magyarország sakkolimpiát rendezzen 2024-ben. Ez derült ki a Magyar Sakkszövetség felkérésére a Századvég Alapítvány kutatásból.
Bokányi Zita vezető kutató kedden délután egy online videokonferencia keretében ismertette az ezerfős, felnőtt lakossági mintán elvégzett felmérés eredményeit.

Ebből kiderült, hogy a magyar háztartások több mint felében van sakktábla, és a férfiak közel háromnegyede, a nőknek pedig több mint egyharmada tud sakkozni. Közülük majdnem minden második ember (44,4 százalék), jellemzően inkább a férfiak szokták játszani is ezt a szellemi sportot. A sakkozás elsősorban a legalább érettségivel rendelkező, városokban élő emberekre jellemző.

Bokányi Zita tájékoztatása szerint a megkérdezettek gyermekei közül majdnem minden negyedik fiatal tanul sakkozni.

A kutatás alapján a válaszadók többsége pozitívan vélekedik a sakkozásról: 62,4 százalékuk tartja fontosnak, hogy a gyermeke megtanuljon sakkozni, 92,5 százalékuk gondolja úgy, hogy jó hatással van a játékos szellemi képességeire, 78,7 százalékuk szerint pedig a személyiségére, mivel fejleszti a koncentrációt, az emlékezőtehetséget és a problémamegoldó-képességet.

Mindössze a megkérdezettek 11 százaléka tartja a sakkozást régimódi elfoglaltságnak, és csupán 3,8 százaléka gondolja felesleges, haszontalan időtöltésnek a kutató tájékoztatása szerint.

Bár a kérdezettek kevesebb mint 10 százaléka hallott arról, hogy Magyarország 2024-ben sakkolimpiának szeretne otthont adni, 83,7 százalékuk ért egyet a rendezéssel, 62,3 százalékuk pedig teljes mértékben támogatja a Magyar Sakkszövetség ez irányú törekvését. A válaszadók szerint a sakkolimpia elsősorban a turizmusra (38,1 százalék), a sakkéletre (36,8) és az országimázsra (31,8) lenne pozitív hatással, de 15,3 százalékuk szerint a gazdaságra is kedvezően hatna, viszont nem kellene hozzá infrastruktúrát fejleszteni.

A kutatásból kiderült az is, hogy a magyar lakosság körében Polgár Judit a legismertebb hazai sakkozó, akiről a válaszadók 89,7 százaléka hallott. Őt két nővére, Polgár Zsuzsa (74,2), majd Polgár Zsófia (69,2) követi. A legjobb magyar férfi sakkozók ismertségét Portisch Lajos vezeti (21,6) megelőzve Lékó Pétert (19,7).

Kapcsolódó cikkek