A magyar sakkozókon a világ szeme

A magyar sakkozókon a világ szeme

Az éremszerzésben bízva ül asztalhoz a pénteken kezdődő sakkolimpián a magyar férfi és női válogatott. Bakuban 180 férfi és 141 női csapat indul, ez részvételi rekord.

A Polgár Judit szövetségi kapitány vezetésével működő Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba és Gledura Benjámin összeállítású férfi együttes (2675 Élő-átlag) a tizedik a nevezési listán. A Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia és Papp Petra alkotta női válogatott (2394), amelyet Papp Gábor irányít, a nyolcadik kiemelt. Ennek ellenére az elutazás előtti sajtótájékoztatón mindkét kapitány elképzelhetőnek tartotta, hogy a csapat dobogón végezzen, s mindketten hangsúlyozták, hogy sokat tudtak edzőtáborban készülni a sakkolimpia előtt. Két éve a norvégiai Tromsőben a férfi csapat ezüstérmes lett, míg a női a 45. helyen zárt. A távolmaradó Lékó Péter helyett ezúttal a világranglistán 16., második olimpiáján szereplő, 20 éves Rapport lesz az éltáblás, a rutint főleg Almási képviseli, akinek ez lesz a 11. olimpiája, a 17 éves Gledura pedig újonc. 

A férfiaknál a Vlagyimir Kramnyik fémjelezte orosz válogatott az első kiemelt (2768), amely azonban 14 éve nem szerzett aranyérmet. A címvédő Kína (2743), az egyik nagy favorit pedig a három top tízes játékossal (Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So) felálló Egyesült Államok (2761). 

A nőknél a kínaiak vezetik a rajtlistát (2557), az éltáblásuk a világbajnok Hou Ji-fan lesz. Legnagyobb ellenfelüknek a címvédő oroszok (2504) és az ukránok (2503) ígérkeznek.  A 13,3 millió eurós költségvetésű sakkolimpia helyszíne a 23 ezer férőhelyes bakui Kristályterem lesz, ahol a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivált is rendezték.     

A 11 fordulós svájci rendszerű viadalon a meccspontok döntenek, holtverseny esetén az úgynevezett olimpiai Berger-Sonneborn számítás dönt, a harmadik kritérium a csapatok játékosai által gyűjtött pontok összessége. A csütörtöki megnyitó és sorsolás után az első fordulóra pénteken, magyar idő szerint 12 órakor kerül sor.

Kapcsolódó cikkek