Tiltakoznak a zöldek

Tiltakoznak a zöldek

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár építését és semmilyen támogatást ne adjon ahhoz.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: finanszírozási, de súlyos környezeti aggályok miatt tiltakoznak a beruházást ellen.

“Nem lehet a multikat támogatni, nem lehet egy-két iparágat támogatni, és nem lehet a súlyosan szennyező, környezetromboló nagyvállalatokat támogatni”

– foglalta össze az aggályokat, emlékeztetve, nem egyértelmű, hogy a beruházáshoz milyen támogatást nyújt az állam. Bírálta a kormány politikáját, amely a multikat a helyi kis- és közepes vállalkozások elé helyezi.

A környezeti aggodalmakat sorolva elmondta, egy ilyen gyár óránként ezer köbméter vizet fogyaszt, Debrecenben ráadásul a hatvanas évek óta csökken a talajvíz szintje.

A zöldmezős beruházás termőföldeket foglal majd el hatalmas területen, az óriási létesítmény pedig hőszigetet jelent majd Debrecenben, elviselhetetlenné téve az életet. Azt a kérdést is feltette, ki dolgozik majd a jelenleg is munkaerőhiánnyal küzdő Debrecenben az új gyárban? Szerinte, ha külföldi munkaerőt hoznak, ők rontani fogják a magyar munkavállalók helyzetét.

Beszámolt arról, hogy az LMP debreceni szervezetei helyi népszavazást is kezdeményez a kérdésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek