Novák Katalin

Novák Katalin: folytatódik, és bővül az otthonteremtési program

Novák Katalin: folytatódik, és bővül az otthonteremtési program

Erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin a XI. kerületi Tulipános játszótéren tartott tájékoztatóján emlékeztetett arra, 2015-ben indították az otthonteremtési programot, és eddig több mint 92 000 családnak tudtak segíteni. Magyarországon az emberek saját tulajdonú otthonban szeretnének élni, ebben nyújtanak támogatást – tette hozzá. Kiemelte, jövőre nemcsak folytatódik a program, hanem a bővülésére is számítani lehet. A jövő évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre, ez minden eddiginél magasabb összeg.

“Ha valaki gyermeket vállal vagy nevel, segítséget kaphat az otthonteremtéshez”

– mondta az államtitkár.

Kitért arra, az otthonteremtési program kiemelt eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Eddig 92 000 család részesült ebben, csaknem 400 000 ember. December 1-jétől már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, és 10-ről 15 millió forintra emelkedett a nagycsaládosok által felvehető, kamattámogatott hitel összege. A hitelt garantált évi 3 százalékos kamattal lehet felvenni.

Novák Katalin a lakásépítéssel kapcsolatban beszélt arról is, hogy

meghosszabbították a kedvezményes áfakulcs igénybevételének lehetőségét.

Az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot azokra az ingatlanokra is alkalmazni lehet, amelyeknek november 1-ig már megvolt az építési engedélyük vagy építését bejelentették. Hangsúlyozta, mindenki számíthat arra, hogy 2019 is a családbarát kormányzásról szól, és folytatódik az otthonteremtési program.

Kapcsolódó cikkek