Novák Katalin

Novák Katalin: ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak

Novák Katalin: ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak

A magyar gyermekekben van a magyar jövő, a gyermekek és a gyermeket nevelők támogatása kiemelt cél. Erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin, akit a családügyi nemzeti konzultációról kérdeztek, elmondta, azért kérik ki az emberek véleményét, hogy ebben megerősíthessék a kormány szándékát. Megjegyezte, az ellenzéki képviselők is kitölthetik a konzultáció íveit, de “nincsenek annyira sokan”, hogy ez megrendítse a kormány elkötelezettségét. Hangsúlyozta, a konzultációtól arra várják a választ, hogy

az emberek nagy többsége mit gondol a családokat érintő legfontosabb kérdésekről, illetve arról az “európai sorskérdésről”, amelyet a demográfiai problémák és az ezekkel párhuzamosan megjelenő migrációs nyomás jelent.

Tehát – folytatta -, hogy a népesedési problémákra megoldásnak tekintik-e a tömeges betelepítést, vagy azt mondják, ezeket a gondokat alapvetően belső erőforrásokkal kell megoldani, a gyermekek születését kell támogatni, a gyermeket nevelő családokat megbecsülni.

Az államtitkár jelezte, a nemzeti konzultáció műfaja alapvetően azt jelenti, hogy ha van egy nagyon fontos ügy, amely évtizedekre meghatározhatja a nemzet sorsát, arról érdemes megkérdezni az embereket. A konzultációban tíz eldöntendő kérdés van, amely az alapvető irányok meghatározására lehet alkalmas általános és konkrétabb ügyekben is. Kiemelte azt is,

ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak, kevésbé jelent anyagi, szegénységi kockázatot, ha valaki akár több gyermeket vállal, mint 2010-ben, amikor átvették a kormányzást.

Felhívta a figyelmet, a népesedési mutatók mind pozitív irányba változtak, húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv az országban, mint jelenleg. Novák Katalin úgy fogalmazott: csökken a népesség fogyása, ezzel együtt érdemes hangsúlyozni, hogy

“még mindig fogyunk, (…) még mindig nem oldottuk meg ezeket az európai szintű problémákat”.

A kétharmados támogatásról azt mondta, a családalapítás életre szóló döntés, ezért fontos lenne egy olyan magas szintű jogszabályi védelem, amely garanciát nyújt arra, hogy ne fordulhasson elő, ami 2002 és 2010 között történt.

“Akkor a szocialista kormányok megszüntették a többi között az otthonteremtési programot, a családi adókedvezményt, meg akarták adóztatni a családi pótlékot”

– tette hozzá.

Amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig ez a családpolitika csak bővülni fog – jelentette ki Novák Katalin. Kitért arra is, hogy több mint 250 milliárd forintot költöttek a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) 2015 óta, és már a százezerhez közelít az ezzel támogatott családok száma.

Kapcsolódó cikkek