Novák Katalin

Novák Katalin: a kormány támogatja a karrier és a gyermekvállalás összeegyeztetését

Novák Katalin: a kormány támogatja a karrier és a gyermekvállalás összeegyeztetését

A kormányzat a nők foglalkoztatásának megkönnyítésével és a bölcsődei férőhelyek bővítésével is segíti a nők számára a karrier és a gyermekvállalás összeegyeztetését. Ezt mondta Novák Katalin csütörtökön Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy tanácskozáson közölte: ezt szolgálja a diplomás gyed, a gyed extra, a rugalmas munkavégzés támogatása, a kisgyermekes anyák foglalkoztatása után járó járulékkedvezménye is.

“Ezek annál is inkább fontosabbak, mert ma már a nőknél nagyobb a diplomások aránya, mint a férfiaknál, így nagyon kitolódott a gyermekvállalás ideje”

– tette hozzá a politikus.

Mint elmondta, a diplomás gyed bevezetése nyomán azok a nők is teljes összegű támogatást kaphatnak, akik rögtön a diploma megszerzése után döntenek a gyermekvállalás mellett. A gyed extra révén a kisgyermekes anyák munka mellett is részesülnek a gyermek után járó magasabb összegű juttatásban a gyerek 3 éves koráig.

“A munkavédelmi akció keretében pedig, kisgyermekes anyák foglalkoztatása esetén, járulékkedvezményt vehetnek igénybe a munkaadók”

– sorolta.

Ugyancsak a család és a karrier összeegyeztetését segítő intézkedés, hogy 40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nők, így nagymamaként segíteni tudják hozzátartozóikat.

“Továbbá nagy segítséget jelent a bölcsődei férőhelyek bővítése; ma 16 ezerrel több gyerek járhat bölcsődébe, mint 2010-ben”

– hangsúlyozta.

A diplomás nőket támogatja az az intézkedés, hogy a két gyerek vállalása esetén az állam elengedi a felvett diákhitel felét, három gyerek esetén pedig a teljes összeget – fűzte hozzá. Ugyanakkor a tárca 71, úgynevezett család- és karrierpontot hozott létre országszerte annak érdekében, hogy összehozza a kisgyermekes anyákat a munkaadókkal, és támogatják a nők vállalkozóvá válását segítő ösztöndíjprogramok megvalósítását is – mondta Novák Katalin.
Közölte, ezek az intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy

idén 62 százalékosra nőtt a nők foglalkoztatási aránya, ami 25 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet.

Kapcsolódó cikkek