illusztráció, fotó: pixabay.com

Sok kedvezmény jár annak, aki családot alapít

Sok kedvezmény jár annak, aki családot alapít

Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés a januártól bevezetett intézkedésekkel, amelyeknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik nem szeretnének költözni. Ezt közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Novák Katalin emlékeztetett, januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, a csokkal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek. Emellett igényelhető a csok többgenerációs otthonok létrehozására, és otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe a legalább egy gyermeket nevelők.

“Ezek finanszírozására megvannak a források a költségvetésben”

– emelte ki a miniszter és hangsúlyozta azt is, hogy az otthonteremtési program a családok segítése mellett a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul.

“Decemberben négyezerrel többen dolgoztak Magyarországon, mint egy évvel korábban”

– tette hozzá.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy 2011-ben 1,23 volt a termékenységi ráta, jelenleg ez az adat 1,56, ami szerinte nagyon jelentős emelkedés.

“Ezzel szemben például Norvégiában a kétezres évek elején csaknem 2 volt a termékenységi mutató, jelenleg pedig 1,53”

– fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, sok helyen nem kapják meg a fiatalok azt a támogatást, amellyel családot alapíthatnának, de a magyar kormány igyekszik minden segítséget megadni azoknak, akik gyermeket szeretnének.

“Így például a kormány mindent megtesz azért, hogy jövőre bevezethesse a 25 éven aluliak szja-mentességét”

– mondta.

Novák Katalin kitért arra is, a koronavírus-járvány okozta helyzetben Magyarországon nagyobb a békesség, mint sok más országban. A miniszter szerint ez azért van, mert “a magyarok jellemzően családközpontúak”, és a nehéz helyzet ellenére is jónak tartják, hogy a családjukkal lehetnek.

Kapcsolódó cikkek