forrás: pixabay.com

MSZP: szabályozni kell a szennyező gyárak felelősségbiztosítását

MSZP: szabályozni kell a szennyező gyárak felelősségbiztosítását

A szocialisták szerint szabályozni kell a környezetszennyező gyárak felelősségbiztosítását, mivel nem rendelkezik hatályos jogszabály ennek elvárható mértékéről. Erről beszélt Gurmai Zita, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Lázár János építési és közlekedési miniszternek

“Hogyan nyújt garanciát a környezetszennyező gyárak működése ellen, ha a felelősségbiztosítás elvárható mértékével kapcsolatos részletes szabályokról nem rendelkezik hatályos jogszabály?” címmel.

Hozzátette, úgy vélik, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben – amikor gombamód szaporodnak az akkumulátorgyárak – sem a természet, sem a munkavállalók nincsenek biztonságban.

Gurmai Zita abszurdnak nevezte, hogy van olyan, több milliárd forint értékű projekt, amely veszélyezteti az adott település vízellátását, mégis elegendő egy mindössze kombinált kártérítési limit, amelynek alapján káronként 500 000, évenként pedig maximum egymillió forintot fizet a környezetvédelmi felelőségbiztosítás.

“Nemcsak a magyar alkotmány, hanem több EU-s intézmény is rögzíti a szennyező fizet elvét, amely szerint pénzügyi felelősséggel tartozik az a gazdasági szereplő, amely környezeti kárt vagy kárveszélyt okoz”

– tette hozzá a szocialista politikus.

Kapcsolódó cikkek