Kendernay János, az LMP társelnöke 2019. augusztus 2-án, fotó: Máthé Zoltán/MTI (archív)

Kendernay János: tűzijáték helyett a magyar kultúra támogatására fordítson a kormány

Kendernay János: tűzijáték helyett a magyar kultúra támogatására fordítson a kormány

Az LMP szerint nincs helye luxuskiadásoknak egy gazdasági és társadalmi krízis közepette, ezért a párt az augusztus 20-ai tűzijáték lemondására szólítja fel a Fidesz-kormányt, azzal, hogy az arra szánt összeget fordítsák a bajba került művészek megsegítésére. Erről beszélt az ellenzéki párt társelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.

Kendernay János kiemelte:

“azt gondoljuk, hogy Magyarország és polgárai megérdemlik a méltó ünneplést. A magyar kultúra van olyan fontos mindannyiunk számára, hogy most ebben az időszakban, helyzetben az adófizetői forintokat a magyar kultúra gondozóira, a bajba került kulturális élet szereplőire költsük el.”

Fordítsák azoknak a színházaknak, zeneiparban dolgozóknak a megsegítésére, akik a válság miatt szinte az összes bevételüktől elestek, és most a létükért küzdenek.

“Munkahelyeket lehetne megmenteni, értékes művészközösségeket segíthetni át a válságon”

– tette hozzá.

A társelnök szerint a tömegrendezvény, amely a világ számos részéről csalogat ide turistákat, felesleges járványügyi kockázatot is jelenthet.

“A tűzijáték egy idejétmúlt, környezetszennyező, a velünk élő állatoknak és sok embertársunknak, például autistáknak, kisgyermekeknek lelki és fizikai sérülést okoz. Európa számos városában ezért alternatív eszközökkel már rég kiváltották”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek