Kendernay János, az LMP társelnöke 2019. augusztus 2-án, fotó: Máthé Zoltán/MTI (archív)

Kendernay János: a klímaválság kezelése nemzeti sorskérdés

Kendernay János: a klímaválság kezelése nemzeti sorskérdés

Az LMP reméli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is belátja, hogy a klímaválságot kezelnie kell. Erről beszélt az LMP társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus a miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének csütörtöki megbeszélését értékelve üdvözölte, hogy a klímaválság kezelése a bizottsági elnök programjának kiemelt pontja, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfő is belátja,

az európai klímacélok elérése globális, európai és magyar nemzeti sorskérdés is.

Az LMP társelnöke biztató kijelentésnek tartotta, hogy a magyar kormányfő a tárgyaláson pragmatikus hozzáállást ígért a témával kapcsolatban. Kendernay János ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, Orbán Viktor pragmatizmusa nem volt tapasztalható az elmúlt időszakban, hiszen a kormánypártok nem engedték tárgyalni az Országgyűlésben az LMP a klímavészhelyzetről szóló javaslatát.

“Amikor Orbán Viktor a gyermekeink iránti felelősségről beszél, akkor fontos lenne az is, hogy a kormány a klímaválság elleni küzdelemre több erőforrást csoportosítson át”

– hangsúlyozta.

Közölte, az LMP reméli, hogy Magyarország teljesíti a bizottság kérését, és két – egy női és egy férfi – biztosjelöltet nevez majd meg, akik megfelelő szakkompetenciával rendelkeznek, képesek a bizottság munkáját támogatni, Magyarországot hitelesen képviselni, és a klímaváltozás ügyét is fontosnak tartják.

Arról is beszélt, örült annak, hogy a magyar kormányfő és a bizottsági elnök tárgyalásán a jogbiztonság kérdése és a migráció ügye is szóba került. Hozzátette, klímaváltozással a migrációs nyomás növekedni fog, ezért fontos, hogy az uniós intézmények és a kormányok képesek legyenek a klímaváltozásra stratégiai választ adni, és ne csak a fal- vagy kerítésépítéssel legyenek elfoglalva.

“A problémát a gyökerénél kell kezelni, ezért a migrációval nemcsak pragmatikusan, hanem stratégiailag és központilag kell foglalkozni”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek