Kendernay János: a kormány ne akadályozza a zöldenergia-termelést

Kendernay János: a kormány ne akadályozza a zöldenergia-termelést

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a zöldenergia-termelést és oldja fel a szélturbinák telepítésére vonatkozó korlátozást. Erről beszélt a párt társelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hozzátette, azt is várják a kormánytól, hogy legalább piaci alapon engedélyezze a szélenergia-beruházásokat. Kendernay János arról beszélt, hogy a szélenergia megfizethető, környezetbarát és megfelelő mértékben rendelkezésre áll, ezért érthetetlen, hogy a kormány – a szakmai tiltakozás ellenére – miért tartja fenn a szélerőművek telepítésére vonatkozó korlátozást.

“Ha engednénk a szélenergia térnyerését, hamar bebizonyosodna, hogy nincs szükség Paks II.-re”

– hangoztatta.

Mint kifejtette, a szél – a “szerethető energiaforrás” – hasznosítása a fejlett és fejlődő országokban is egyre jobban terjed.

“Ezzel szemben Magyarországon 2010 óta teljesen leállt a szélenergia-fejlesztés, a kormány továbbra sem fogja engedélyezni a szélerőművek telepítését”

– mondta.

Úgy folytatta, Orbán Viktor miniszterelnök állításával szemben, miszerint “hazánknak nincs pénze szélenergiára”, a szélturbinák jelentik az egyik legolcsóbb energiatermelési módot.

Kendernay János egyúttal azt is vitatta, hogy Magyarország földrajzi adottságai ne lennének megfelelőek a szélenergia hasznosítására.

“Akár 10 000 megawatt beépített kapacitású szélturbina is telepíthető lenne az országban”

– jegyezte meg.

“A szélenergiának kiemelte szerepe kell, hogy legyen a magyarországi zöldfordulat során”

– jelentette ki Kendernay János, arra is kitérve, hogy annak a környezetre gyakorolt negatív hatása az atomenergiához és fosszilis energiahordozók hasznosításához képest elenyésző.

Kapcsolódó cikkek