zöldenergia, forrás: pixabay.com

Zöld áramot kínál magyar vállalatoknak a KER Toki Power

Zöld áramot kínál magyar vállalatoknak a KER Toki Power

A Magyarországon eddig villamosenergia-nagykereskedelemmel foglalkozó bolgár KER Toki Power AD már származási garanciával rendelkező zöld áramot is kínál vállalatoknak. Ezt közölte a társaság.

A KER Toki Power idén januártól folytat villamosenergia-nagykereskedelmet Magyarországon, jelenleg öt, itt bejegyezett energiakereskedő cégnek szállít nagykereskedelmi szerződés keretein belül. Végfelhasználóknak most kezd származási garanciával rendelkező zöld áramot kínálni.

A cégcsoport az áramkereskedelem mellett energiaipari befektetésekkel is jelen van Magyarországon.

A Nógrád vármegyei Galgagután 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig 23 megawattos naperőművet működtetnek, és további építéséről is folynak egyeztetések. A két naperőműre, illetve a kereskedelmi infrastruktúra kiépítésére mintegy 20 milliárd forintot fordítottak. A következő években ennek többszörösét tervezik beruházni a megújulóenergia-termeléssel és energiatárolással kapcsolatos projektekbe Magyarországon.

“A magyar cégeknek kínált zöld áram a saját, hazai kapacitásokból, valamint a több mint 1100 független délkelet-európai megújulóenergia-termelőtől származik, akiktől a vállalat közvetlenül szerzi be a villamos energiát”

– ismertette Rendek Szabolcs, a KER Toki Power AD magyarországi leányvállalatának vezetője, majd kifejtette, a jelenlegi piaci árakon a származási garanciával rendelkező zöld áram csak néhány százalékkal drágább, a felmerült többletköltség a származási garanciákkal kapcsolatos. Mivel egyre nő a fenntarthatósági céljaikat elérni kívánó és emiatt tiszta energiát beszerző magyar vállalkozások száma, így nagy érdeklődésre számítanak – jelezte.

A KER Toki Power AD Bulgária és Észak-Macedónia mellett jelen van Magyarországon, Romániában és Szerbiában, évente 2 terawattórát meghaladó volumenben ad el elektromos áramot, és összesen több mint 3 000 ügyfelet lát el. A Renalfa Solarpro Group tagja.

A bécsi székhelyű Renalfa tiszta energiával és e-mobilitással foglalkozó befektetési csoport, amely elsősorban a megújuló energiaforrások termelésére összpontosít Délkelet-Európában. A KER Toki Power AD villamosenergia-kereskedelemből származó árbevétele 2022-ben 260 millió euró volt, az adózott eredmény 9,5 millió euró.

Kapcsolódó cikkek