forrás: pixabay.com

Gyermekvédelmi intézkedéseket sürget az MSZP

Gyermekvédelmi intézkedéseket sürget az MSZP

A gyermekvédelem területén sürget kormányzati lépéseket az MSZP. Erről beszélt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben arra kíváncsi, hogy a kormányfő

“mikor és milyen módon kívánja teljesíteni a gyermekek védelmével kapcsolatos törvényi kötelezettségét.”

Gurmai Zita úgy fogalmazott, a kormánynak felül kellene vizsgálnia a nevelőszülőkre vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek. Intézkedésekre lenne szükség a gyermekek láthatásával kapcsolatos szabályozást illetően is, hogy a gyerekek ne kényszerüljenek a bántalmazó szülővel való kapcsolattartásra – folytatta, megjegyezve: fejleszteni kellene továbbá a gyermekvédelmi jelzőrendszert.

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben “heti szinten” látnak napvilágot súlyos gyermekbántalmazási és molesztálási hírek, a gyermekvédelem kérdésköre ezért egyre nagyobb figyelmet kap.

“A gyermekek leggyakrabban családon belüli erőszak áldozataivá válnak, de gyakori a láthatás alatt elkövetett erőszakos konfrontáció, esetenként az alkalmatlan és felelőtlen nevelőszülőknél bekövetkezett súlyos atrocitás”

– sorolta, hozzátéve, előfordul iskolai vagy egyházi környezetben elkövetett szexuális abúzus és pedofília is, a gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek pedig gyakran lesznek gyermekprostitúció áldozatai.
Gurmai Zita úgy vélekedett, hogy a kormány “nem létező ellenségekkel folytat szélmalomharcot”, valamint “demagóg, uszító kampányeszközzé degradálja a gyermekvédelem ügyét”, miközben a gyermekekre tényleges veszélyt jelentő ügyekkel nem foglalkozik. A politikus arra kérte a miniszterelnököt, fontolja meg az elmondottakat annak érdekében, hogy a szülők biztonságos közegben tudhassák gyermekeiket.

Kapcsolódó cikkek