Gulyás Gergely (archív)

Gulyás Gergely: az alkalmas jelölteknek kell bizalmat kapniuk

Gulyás Gergely: az alkalmas jelölteknek kell bizalmat kapniuk

Az október 13-i önkormányzati választáson az a legfontosabb, hogy azok kapjanak bizalmat, akik képesek a település érdekében kormányozni a helyhatóságot, és a kormánnyal együttműködni. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtökön Baján.

A Duna-parti városban tartott választási fórumon a miniszter kiemelte, a mostani voksolás eltér a 2010-ben és 2014-ben rendezett önkormányzati választásoktól, amelyeknek tétje az volt, hogy melyik párt tudja a legalkalmasabb városvezetőt a választók figyelmébe ajánlani.

“A mai magyar ellenzék úgy döntött, hogy ebben a versenyben nem kíván részt venni, ők országos politikai küzdelmet szeretnének a kormány ellen Baján és az országban mindenütt, akkor is, ha ennek saját településük látja kárát”

– tette hozzá.

Az ő céljuk nem az, hogy a legalkalmasabb embereket jelöljék településvezetőnek, és a köztiszteletben álló polgárokat a képviselő-testületbe, hanem az, hogy “hídfőállásokat” hozzanak létre, ahonnan a kormányt támadni lehet – jelentette ki, megjegyezve, hogy “ez az önkormányzati választások tétjének, jelentőségének teljes félreértése”.

Azt mondta, 1990 óta a helyhatóságok annak köszönhették elismertségüket, hogy párttól függetlenül a településük szolgálatába akartak állni. Az ellenzéki pártok a 2022-es választásokra készülődnek, és ehhez tekintik állomásnak az önkormányzati választásokat – jelentette ki.

A miniszter kifejtette: Baján Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester bizonyította azt, hogy a város fejlődik, van világos jövőképe, és olyan egészségügyi fejlesztések valósultak meg, amelyekre korábban évtizedekig nem került sor.

“Évek óta kiváló az együttműködés a bajai önkormányzat és a kormány között”

– hangoztatta.

Eközben az ellenzéki pártok felosztották az országot, és nem az alkalmasság volt a szempont a jelöltállításnál. Baja a Momentumnak jutott, aminek – mint fogalmazott – van pozitívuma is: az, hogy a momentumosok időnként vidékre is ellátogatnak.

A politikus közölte, a választás politikai olvasatát a megyei közgyűlési pártlistákra leadandó szavazatokból lehet majd látni,

“az önkormányzati választást hiába próbálja meg a perverz összefogást létrehozó ellenzék országos politikai küzdelemmé tenni.”

Arra is kitért, hogy korábban a részvétel az önkormányzati választásokon nagyságrendileg maradt el az országgyűlési választásokétól. Gulyás Gergely szerint ezúttal nem valószínű, hogy így lesz, miután “az ellenzék saját politikai háborújához kívánja felhasználni a településeket”, ezért vélhetően sokkal többen fognak szavazni.

Azt mondta, Bács-Kiskun megye “még soha nem tévesztette el az irányt”, és Baján 2002 óta polgári pártok jelöltjei nyerték a választásokat.

Az Ursula von der Leyen megválasztásáról szóló kérdésére válaszolva többi között kifejtette, az új európai bizottsági elnökben megvan az a bölcsesség, hogy tudja: a tagállamoknak néhány kérdésben, például a közös költségvetésben muszáj közös véleményre jutniuk, de tudomásul kell venni, hogy más kérdésekről, így a migrációról nem teremthető konszenzus, Közép-Európa és benne a magyar kormány másképp gondolkodik, mint a régi tagállamok.

Gulyás Gergely kiemelte, az elnök iránti bizalmat erősíti, hogy nem akar konszenzust teremteni ott, ahol nem lehet.

Kapcsolódó cikkek