Ez a téma a zöldeknél július 26-án

Ez a téma a zöldeknél július 26-án

A közalkalmazotti bértábla radikális átalakítását követeli az LMP.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, a pedagógusok egyhavi bére vált “kámforrá” az infláció miatt. Emlékeztetett, míg Orbán Viktor miniszterelnök a maga és miniszterei, államtitkárai juttatásairól nem szokott megfeledkezni, a közalkalmazottak már tizenegy havi bérért dolgoznak tizenkét hónapot.

Mindez számos anomáliához vezet, például ahhoz, hogy a bölcsődék szívják el az óvodai dolgozókat az eltérő bérezés miatt, de a települések is versengenek, melyek tudnak nagyobb kiegészítést nyújtani a bértábla mellé.

Érd alpolgármestereként Tetlák Örs elmondta, hogy városa óvodái már a környező, tehetősebb településekkel küzdenek meg a dolgozókért. Az LMP mindezek miatt az elavult közalkalmazotti bértábla radikális átalakítását követeli, amelyben az induló bér a mindenkori minimálbérrel egyezik meg, a legfelső sáv pedig figyelembe venné, hogy jelenleg tíz évvel magasabb a nyugdíjkorhatár, mint a rendszerváltáskor.

Az LMP azt is követeli, hogy évente kétszer igazítsák a béreket az inflációhoz.

Mindez idén 250-300 milliárd forintba kerülne, ami Tetlák Örs szerint egy 25 százalékos felső társaságiadó-kulcs bevezetésével finanszírozható lenne. A politikus a céllal egyetértőket arra kérte, írják alá pártja petícióját.

Kapcsolódó cikkek