Németh Zsolt

A nagyobbik kormánypárt képviselői optimisták

A nagyobbik kormánypárt képviselői optimisták

A Fidesz bízik abban, hogy a kereszténydemokrácia győzelmével ér véget az Európai Néppárt kétnapos, helsinki kongresszusa. Ezt közölte a nagyobbik kormánypárt külügyi kabinetjének a vezetője.

Németh Zsolt telefonon azt mondta, ahogy Európa, úgy az Európai Néppárt is nagyon fontos választás előtt áll.

“Jövő májusban az európai parlamenti (EP-) választáson Európa jövőjéről lesz döntés, mostani kongresszuson pedig megválasztják a néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára”

– magyarázta.

Közölte, az egyik aspiráns a néppárt liberális szárnyának a jelöltje, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, aki olyan bevándorláspolitikát képvisel, amelyet Magyarország nem fogad el, mert nem akar bevándorlóországgá válni. Hozzátette,

a másik jelölt Manfred Weber, aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

“Weber a kereszténydemokrata szárny jelöltje és a néppárt magyar tagjai elkötelezték magukat a támogatása mellett”

– emlékeztetett.

Németh Zsolt azt mondta, bíznak abban, hogy Manfred Weber jelöltté választása nemcsak a bajor politikus sikere lesz, hanem a kereszténydemokrácia győzelme is lesz egyben. Kitért arra is, hogy a magyar képviselők támogatása nem jelentéktelen, mert a Fidesz az ötödik legnagyobb “választói blokkal” rendelkezik és a második legnagyobb kormánypárt a néppárti kongresszuson.

“Ez egy olyan erő, amely fontos támogatást jelent Manfred Webernek”

– értékelt.

Németh Zsolt beszámolt arról, hogy a szerdán kezdődő kongresszuson a magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti és tagja a többi között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke és Novák Katalin államtitkár, a Fidesz alelnöke, valamint a Fidesz EP-képviselői.

Kapcsolódó cikkek