csomagok, forrás: pixabay.com

Alkalmazás segít eljuttatni élelmiszereket rászorulóknak

Alkalmazás segít eljuttatni élelmiszereket rászorulóknak

Az élelmiszer-pazarlás csökkentését és a nélkülözők közvetlen támogatását segíti a Munch, a Tesco és az Élelmiszerbank együttműködése, a digitalizált megoldás eredményeképpen nyár óta több mint 1000 élelmiszercsomagot vehettek át rászorulók.

A MunCharity elnevezésű projekt célja, hogy bekapcsolódhassanak az élelmiszermentésbe a kisebb forgalmú boltok, ahol nem éri meg a hagyományos élelmiszermentési utakat működtetni, és jobb, ha a bolti feleslegekért nem egy szociális szervezet megy el naponta, hanem közvetlenül a helyi rászorulók veszik át az adományokat.

A projekt jelenleg két budapesti Tesco expressz üzletben fut.

A háromoldalú együttműködésben a Tesco biztosítja az élelmiszercsomagokat, a Munch adja és közösen üzemelteti az Élelmiszerbankkal a platformot. A nélkülözőket olyan helyi szervezetek jelölik ki, amelyek az Élelmiszerbankkal dolgoznak együtt. A Munch ételmentő alkalmazást üzemeltető magyar startup cég, a Munch Europe Szolgáltató Kft. 2020-ban egyebek mellett azzal a céllal alakult, hogy fellépjen az élelmiszer-pazarlás ellen. A Munch egy olyan platform, amelyen keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A jótékonysági projekt keretében a foglalás hasonlóan történik, mint a “hagyományos Munch” esetében:

miután a Tesco áruházak feltöltik a platformra a csomagokat, a regisztrált rászorulók ingyenesen le tudják azokat foglalni, majd a megadott idősávban átvenni az üzletben.

A Tesco 10 éve működik együtt az Élelmiszerbankkal, hogy áruházaikból eljuttassák a megmaradt, de még fogyasztható élelmiszereket a nehéz helyzetben lévőkhöz. A Munch közreműködésével tovább bővíthető a program, így olyan Tesco üzletekből is tudnak élelmiszert adományozni, ahol korábban nem voltak adottak ehhez a feltételek. Jövő év elején további boltokat akarnak bevonni a háromoldalú együttműködésbe – jelezte az áruházlánc.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a háromoldalú együttműködés új lehetőség a szociális célú élelmiszermentés fejlesztéséhez.

Ezzel a digitalizált megoldással jelentősen növelhető azoknak a boltoknak a száma, amelyek nélkülözőknek ajánlhatják a feleslegeiket, a nélkülözők pedig gyorsabban juthatnak hozzá a csomagokhoz.

Kapcsolódó cikkek