Ők nem bűnözők

Ők nem bűnözők

Hajléktalan férfi egy kutyussal

“Ez nemcsak jogellenes, de indokolatlanul megbélyegez egy már ma is szélsőségesen kirekesztett csoportot” – írta A Város Mindenkié csoport közleményében. A szervezet az adatvédelmi törvényre utalva kiemeli: az, hogy valaki Csepel erdős részén élő hajléktalan ember, egyértelműen személyes adatnak minősül, amelynek kiadása nemcsak az adott személyre, de a hozzá hasonló helyzetben élő emberekre is nagy veszélyt jelent.

A Város Mindenkié csoport szerint a csepeli ügy kapcsán ezeket a jogszabályokat a média több képviselője, de a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is megsértette. A civil szerveződés szerint az NNI a jogsértésen túl több erkölcsi szabályt is megszegett, amikor a kollektív bűnösség elvét használta. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csizner Zoltán szombaton közölte, hogy a Csepel-szigeten kihantolt négy  holttesttel összefüggésben eddig hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba.

A Város Mindenkié demonstrációja

A rendőrség szerint egyértelmű, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalanéletmódot folytató személyekhez. A rendőrség közlése szerint az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat.     

A Város Mindenkié csoport szerint ez a nyilatkozat, amellett, hogy életveszélyes, félrevezető is, mivel a rendőrség közlése alapján nincs alapos gyanú arra vonatkozóan, hogy a csepeli erdőben élő emberek követték el a feltételezett gyilkosságokat. “Lehetséges, hogy a brutális gyilkosságok elkövetői hajléktalan emberek (is) voltak (ezt majd a rendőrségi nyomozás deríti ki), azonban ez semmiképpen sem használható fel arra, hogy minden hajléktalan embert potenciális sorozatgyilkosként kezeljenek” – fogalmaztak, megjegyezve azt is. “az, ahogyan a média, a rendőrség és a kormány a Csepelen történt – eddig még nem teljesen feltárt – eseményeket kezeli, a hajléktalanság kriminalizációjának eddigi legsúlyosabb megnyilvánulása”. 

Hajléktalan férfi egy rendezvényen

A Város Mindenkié csoport emlékeztetett, hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek arra, hogy a rendőrség vizsgálja át az összes hajléktalan telepet. Ez az utasítás előreláthatatlan mértékű zaklatásnak teszi ki a bűnbaknak kikiáltott hajléktalan embereket.

“A most kormányzati szinten is megtámogatott hajléktalanellenes retorika ahhoz járul hozzá, hogy még több zaklatás és bántalmazás érje a hajléktalan embereket. A magyar állam feladata nem az, hogy a szélsőségesen nehéz helyzetben élő emberek életét tovább keserítse, hanem az, hogy kiemelt szociális és fizikai védelmet biztosítson számukra” – fogalmazott a Város Mindenkié csoport, amely óva inti a kormányt attól, hogy ezt a tragikus esetet ürügyként használja fel a hajléktalan emberek tömeges megfélemlítésére.

Kapcsolódó cikkek