Még van hely a szállókon

Még van hely a szállókon

Egyre több rászoruló veszi igénybe a számukra nyújtott segítséget, jelenleg a hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek telítettsége országosan kilencven százalékos, ugyanakkor még továbbra is bőven van szálláshely, minden jelentkező elhelyezése biztosított. Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken.

A hajléktalanszállók az elmúlt napok havazásai, téliesebbre fordult időjárása alatt is folyamatosan fogadják az arra rászorulókat. A nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek használatba vétele ilyenkor kulcsfontosságú, hiszen az elhúzódó mínuszok és fagyközeli hőmérséklet tartós egészségkárosodást okozhat – írta az Emmi közleményében.
A tárca közölte,

országszerte összesen több mint 19 500 férőhely – 7500 nappali és 12 000 éjszakai szállás – áll rendelkezésre.

A férőhelyek telítettsége országosan kilencven százalékos, ami

“azt jelzi, hogy már többen veszik igénybe a segítséget, ugyanakkor még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított”

– olvasható.

A közlemény szerint 2018 októbere óta mintegy 1600-zal több ember vette igénybe a hajléktalanellátást, mint előtte.
Kitértek arra is, hogy a hajléktalanok számára az üres férőhelyekről az országosan működő hét regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást.

Több mint 200 állami és karitatív szervezet segít a rászorulóknak, így senkinek sem kell a szabad ég alatt töltenie a hideg éjszakákat.

Télen a több mint 9,1 milliárdos támogatáson túl 300 millió forint tartalékforrás biztosításával segítette a kormány a jogszabály módosításból fakadó szociális többletfeladatok ellátását – írták. Az Emmi kiemelte: a kormány – “szemben az ellenzéki pártok felelőtlen álláspontjával” – továbbra is arra törekszik, hogy senki ne éljen életvitelszerűen az utcákon, erdőkben, hanem vegye igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.

A hajléktalanszállókon nemcsak a szállás, tisztálkodás és étkezés biztosított, de a szociális munkatársak képzéssel, egészségügyi ellátással, jogi segítséggel, munkahely kereséssel is segítenek kitörni a hajléktalan életformából – mutattak rá.

Kapcsolódó cikkek