erdő (illusztráció), fotó: pixabay.com

Nekik minden fa számít

Nekik minden fa számít

Mi fán terem az erdő? elnevezésű, társadalmi célú kampányában az erdei életközösség, azaz erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium (AM) támogatásával. Ezt közölte az egyesület szerdán.

Közleményük szerint a kampány hat témáját és a hozzájuk kapcsolódó kisfilmeket a következő három héten ide, és ide, valamint az egyesület YouTube csatornájára töltik fel.

Az első téma az erdők klímavédelemben betöltött szerepét mutatja be.

Ennek kapcsán Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója elmondta, az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan ágazat a világon, amely szénelnyelő, hiszen az erdő sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint ami az erdőgazdálkodás során keletkezik, ezért rendkívül fontos szerepet játszik a klímavédelemben. Az erdővel kapcsolatban a biodiverzitáson, a “csodálatos” ökoszisztémán túl azt is tekintetbe kell venni, hogy az egy olyan szénraktár, amire az ember pozitív befolyást gyakorolhat azzal, ha új erdőt telepít.

Kitértek arra is, hogy a kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási programhoz, amelynek célja a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek gyarapítása.

Kapcsolódó cikkek