Két évizednél tovább marad rács mögött a gyilkos élettárs

Két évizednél tovább marad rács mögött a gyilkos élettárs

Húszról huszonkét év fegyházra súlyosította a Debreceni Ítélőtábla kedden annak a férfinek a büntetését, aki 2018 nyarán eltávozása alatt ölte meg barátnőjét. Ezt közölte a táblabíróság szóvivője.

Fórizs Ildikó felidézte, az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2019 szeptemberében emberölés és fogolyszökés miatt a férfit – mint többszörös visszaesőt – húsz év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A férfi jogerős szabadságvesztését töltötte 2018-ban. Júniusban eltávozást kapott, hogy meglátogassa beteg édesapját. Elhatározta, hogy nem fog visszamenni a börtönbe, megszökik, bujkálni fog és rábeszéli a sértettet – akivel börtönbe vonulása előtt élettársi kapcsolatban élt -, hogy tartson vele.

A pár június 16-án a reggeli órákban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed környékén tartózkodott; a nő megpróbálta rávenni a férfit, hogy térjen vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe; emiatt összevesztek, a férfi feldühödött és egy cipőfűzővel megfojtotta.

A gyilkost másnap egy lakatlan házban fogták el a közeli Fábiánházán. Az ítélőtábla súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott hátulról, orvtámadásként, tudatmódosító szer hatása alatt, közvetlen hozzátartozója ellen követte el a cselekményt.

Kapcsolódó cikkek