forrás: pixabay.com

Koronavírus: a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett

Koronavírus: a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett

Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben négy döntést ismertetett.

E szerint a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják.

“A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét”

– közölte a kormányfő.

Azt is bejelentette, hogy a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

“Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején”

– indokolta az intézkedést, hozzátéve, a 25 000 lakosnál kisebb települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

A negyedik döntés pedig az, hogy a gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik.

“Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét”

– ismertette a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol.

“A vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat, a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra”

– mondta Orbán Viktor.

Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a vírus nem csak az emberek egészségét, a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell.

“Nekünk minden élet és minden munkahely számít”

– hangoztatta.

A kormányfő bejelentését azzal zárta. Jó okkal lehet bízni abban, hogy nem csak magyarok tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni.

“Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog!”

– mondta.

 

Kapcsolódó cikkek