gitár (illusztráció), fotó: pixabay.com

Először LP-n az első magyar hardrock-koncert

Először LP-n az első magyar hardrock-koncert

Először jelent meg vinylen, mégpedig vágatlan formában az első magyar hardrock-koncert. A legendás Taurus együttes 1972-es felvétele nemsokára 50 éves.

“A zenekart Balázs Fecó billentyűs-énekes és Som Lajos basszusgitáros alapította. Egy amszterdami koncerten élőben látták a Black Sabbath-ot, nem sokkal később kiléptek a Neotonból és létrehozták az első magyar hardrock-zenekart, a Taurust. Radics Bélát a Tűzkerékből hívták gitárosnak, a dobos pedig Brunner Győző lett, aki a Metróból érkezett”

– idézte fel Kovács László, a lemezt gondozó Moiras Records vezetője az MTI-nek.

A supergroup (teljes néven Taurus EX-T: 25-75-82, utóbbi Brunner telefonszáma volt) első koncertje 1972. május 1-jén a Budai Ifjúsági Parkban volt. A várakozásokat jól mutatja, hogy a majálishoz kapcsolódó rendezvényen az Ifiparkban mintegy nyolc-tízezer ember előtt játszottak, óriási sikerrel. Júliusban az angol sztárcsapat, a Free előtt léptek fel a Kisstadionban. A Taurus csak saját számokat játszott, ezek voltak Radics, Som és Balázs Fecó első önálló szerzeményei (utóbbi itt kezdett el énekelni is), a szövegeket pedig Horváth Attila írta, aki később a Korálban állandó szerzőtársa lett a billentyűsnek. Hiába imádta a zenekart a közönség, nagylemezt az ígéretek ellenére nem készíthettek, így nem tudtak áttörést elérni. Ebben a felállásban csak egy kislemezük lehetett (Zöld csillag; Szólíts meg vándor), majd a kilépő Som Lajos helyére érkező Zoránnal 1973-ban még egy (A kőfalak leomlanak; Akire szerelemmel nézhetek), majd a Taurus feloszlott.

“A hatalom megijedt a zenekar sikerétől, valamint a hippikből is álló közönségtől, a ‘Bélát a pártba, Taurust a kormányba!’ rigmusoktól. Mintegy húsz dalt írtak, néhányat később Balázs Fecó a Korállal vitt sikerre, ilyen volt A kőfalak leomlanak vagy az Anyám vigasztalj engem”

– fűzte hozzá Kovács László.

A bakeliten először jelenik meg eredeti, vágatlan formájában az 1972-koncert keverőpultos hanganyaga, restaurált, digitalizált változatban, a húsz évvel ezelőtt kiadott CD-n ugyanis nem a valós sorrendben szerepeltek a dalok. A rövid életű Taurus legendás felállásából már senki nem él, Balázs Fecó és Brunner Győző az elmúlt egy évben hunyt el.

A Moiras Records a Taurus-lemez mellett további két kiadvánnyal is jelentkezett.

Az Agnus Dei Mátyás Attila zenekara volt az F.O. System és a Sex Action után, és Minden címmel egy stúdióalbuma jelent meg 1998-ban. Erről most két újramaszterelt alternatív rockdal (Hordom a jelet; Az eső) jelent meg kislemezen. A magyar népzene és a house/techno találkozását valósította meg a kilencvenes évek közepén a Vadmadarak együttes. Felvételeik most első alkalommal jelentek meg, vinyl nagylemezen. Jekler Z. Gábor és Kovács Gábor több mint negyedszázaddal ezelőtti projektjének nyolc felvételét Hej, Jancsika címmel gyűjtötte össze a Moiras Records.

Kapcsolódó cikkek