Állandó múzeummá alakítják Jimi Hendrix egykori londoni lakását

Állandó múzeummá alakítják Jimi Hendrix egykori londoni lakását

Az amerikai gitárlegenda állandó múzeumává alakítják át Jimi Hendrix egykori londoni lakását a brit nemzeti lottóalaptól kapott 1,2 millió font (380 millió forint) támogatásnak köszönhetően.

A Mayfair negyedben lévő Brook Street 23. alatti ház legfelső lakását, amely 1968-69-ben az amerikai gitáros és brit barátnője, Kathy Etchingham otthona volt, visszaállítják eredeti állapotába, azaz a hatvanas évek stílusában öltöztetik fel, ahogyan annak idején Kathy Etchingham berendezte.

A lakás ma a londoni Händel Múzeum része, az adminisztratív személyzet irodái kaptak ott helyet, amikor 2001-ben megnyílt a német születésű barokk zeneszerzőnek emléket állító állandó londoni múzeum. Georg Friedrich Händel a szomszédos házban élt mintegy negyven éven át, angliai tartózkodása idején.

A múzeum személyzete időnként engedélyezte, hogy a Hendrix-rajongók megtekinthessék a padlástérben kialakított lakás szobáit. 2010-ben, Hendrix halálának 40. évfordulóján másfél hétre meg is nyitották a látogatók előtt a szobákat, ami nagy sikernek bizonyult.

Amikor annak idején Jimi Hendrix megtudta, hogy ki volt a szomszédja több mint kétszáz évvel korábban, utána járt annak, milyen műveket írt a barokk zeneszerző Brooke Street-i otthonában. Mint kiderült itt született a Messiás oratórium és a Vízizene című nagyzenekari mű is – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Az új múzeum oktatási programot is indít a zene fejlődéséről a barokktól a rock koráig.

Kapcsolódó cikkek