„Dávid egy romos katedrális” Interjú Galbicsek Dáviddal, a Képzelt Város dobosával

„Dávid egy romos katedrális” Interjú Galbicsek Dáviddal, a Képzelt Város dobosával

Galbicsek Dávid

Akkor képzeljünk el egy várost! Kész vagytok? 1. Autó helyett mindenki papírhajóval közlekedik. 2. Mit nekünk az óceán, ha van Balaton is? 3. Nehéz voltam, könnyű vagyok. 4. A bolond sapkásoknak respekt! 5. Csellót kiált a civilizáció. Meg van? Most pedig üljünk le Galbicsek Dávid mellé. Szavakat dobol a romos katedrális.

Bajnóczi Piri – Ti úgy képzelitek el a várost, mint John Lennon a világot? Miben egyeznek az elképzelések és miben nem? (John Lennon: „Imagine” című dal – a szerk.)

– Nagyjából úgy. Más idők járnak, így más alapokra építkezünk, de hasonló jóakarattal. Békés természet, álmodozás a kreativitásunk alapja.

képzelt város

Barta Gyöngyi (cselló), Galbicsek Dávid (dob), Győrffy Máté (gitár), Kocsis Szilveszter (basszusgitár), Miskolczi Márton (gitár), Oláh Gergely (billentyű, ének)

– Az EP-tek és a 4 demótok még nem a Képzelt Városban játszódik, ha jól értem?

– A korábbi anyagok bizonyos szempontból elválaszthatatlanok a mai zenénktől. Előfutárai voltak, azokon keresztül jutott ide a zenekar. Szóval tulajdonképpen ugyanott játszódtak, csak régebben még inkább falu volt az, ami mára várossá nőtt.

– A „Zuhanó” című dalban már megjelenik a Képzelt Város is talán. Néha nehezek, néha könnyűek vagytok… A dallam inkább könnyű, mint nehéz… A Képzelt Városban mindig könnyűek lesztek?

– Ez kicsit ilyen röpködős zene, szóval, ha elég könnyűek nem is leszünk mindig, a zenélés alánk rakja a felhajtó erőt. Ezért is szeretjük csinálni, és talán ezért csináljuk éppen így.

– A következő lemezt mikorra tervezitek? Azzal már a „felhők fölé”, a Képzelt Városba léptek?

– Hogy a felhők fölé emelkedés megtörténik-e, az talán a hallgatóságnál dől majd el, kinek-kinek egyénileg. Mi minden próbán járunk a felhők fölött, és ezt az élményt igyekszünk tolmácsolni. Felhők fölé való emelkedéssel kapcsolatban még annyit, hogy szóba került régebbi számok újrahangszerelése, ami mondjuk nem biztos, hogy beleszól a lemezbe, de még akár kerülhet is rá egy „Felhők fölé”(dal cím – a szerk.). Elméletileg van rá esély. Lemez pedig legkorábban év végére várható.

képzelt város

– Nagyrészt műszakisok, építészek vagytok. Te kivétel vagy. Mivel is foglalkozol? Ódákat zengnek arról, hogy a műszakisok jó zenészek, mivel ennek biológiai alapjai vannak az agyműködést tekintve. Ismertek még más műszakis zenészeket, zenekarokat, akik közel állnak hozzátok, vagy elismertek zeneileg?

– A műszakis hegemónia némileg megtört az előző év végi basszusgitáros poszton történő tagcserével, illetve az egyik építész kolléga művészeti irányba történő orientálódásával, de a zenekar fele még így is építész, egyikük ráadásul már végzett. Az újdonsült basszusgitár „pöngetőnk”, Szilveszter (Kocsis Szilveszter – a szerk.), matematika szakos, én „operatőrködéssel” koptatom jelenleg a fejem.
Nem megyünk messze a házunk tájától, egy magyar építész úriember egyszemélyes post-rock projektjét említjük itt meg, mint közel álló és általunk elismert műszakis zenekar. Fura lehet, de nevet direkt nem mondunk, aminek az az oka, hogy ő személyesen vonta vissza ezt a nevet nemrég.

– Több külföldi rajongótok van, mint magyar?

– A facebook-os adatok szerint szűk negyede külföldi a zenekart kedvelőknek. Ez ki tudja, mennyire tükrözi hűen a valóságot.

Képzelt város

– Ha a zenekar eddigi történetéről írnátok egy „In memoria” című számot, akkor milyen momentumokat vennétek bele, milyen lenne a dal dallama, hangulata?

– A zenészek mozgása biztos kulcspont lenne a számban és ezzel laza összefüggésben lenne pár finomabb stílusátmenet is. Összességében viszont olyan számot kapnánk, ami amellett, hogy magába foglalná az eddigi összes időszak stílusát, egységes lenne és bőven elférne akár a következő albumon. Jól megírni azért nem kis munka lenne.

– A zenekar pályafutását, jövőjét hogy képzelitek el? Hol szeretnétek mindenképp fellépni? Fesztiválokra jutottatok már el? Szeretnétek?

Szeretnénk még lemezt készíteni és sokat koncertezni. Remek dolog, hogy vannak emberek, akik figyelik és szeretik a zenekart. A hallgatóság pozitív visszajelzései sokat számítanak nekünk. Eddig az EFOTT-on fordultunk meg kétszer, Fekete Zajon és műegyetemi fesztiválon. Remélhetőleg eljutunk máshová is, idén eddig a Fekete Zaj biztos pont a nyarunkban.

képzelt város

– Szerintetek a cselló ritkaság a könnyűzenében? Ha igen, miért?

– Nem az a tipikus könnyűzenei hangszer, sőt mondhatjuk igen ritkának is. Biztos azért, mert nincsenek rajta bundok. Bár a dobon sincsenek. 🙂

– A zenekar hat tagja mit képvisel a Képzelt Városban? (milyen épületet, esetleg parkot, utcát?)

– Mi hatan inkább építői, gondnokai vagyunk a városnak, az azt formáló erők. Párunk azért viszonylag könnyen el is tudta helyezni magát a városban: Marci (Miskolczi Márton gitár– a szerk.) például folyóparti kikötő, Gergő (Oláh Gergely: billentyű, ének – a szerk.) szakadt zenész az aluljáróban, Dávid pedig egy romos katedrális.

– „Rajzolok magamnak fehér lobogót, egy lakatlan cetlire civilizációt” – Szükséges a civilizáció? A ti rajzolt civilizációtok miben különbözik a valóstól, már ha különbözik? („Papírhajó” című dal a „Mit nekem” című lemezen – a szerk.)

A civilizáció szükségszerű, ha nincs, az emberi elme létrehozza magának. A lakatlan cetlire rajzolt civilizáció nem feltétlenül a sajátunk, ide a hallgató helyettesítheti be az ő utópisztikus elképzeléseit. Ezek valószínűleg az esetek túlnyomó részében el fognak térni a valós civilizációtól.

Képzelt város

– Bolondok napján a fellépéseteken elég bolond volt a közönség? Ti milyen bolondságot csináltatok? Milyen őrültségre vágytok, amit eddig még sosem tettetek meg?

– Lehet, hogy a műfaj tehet róla, de nem volt „bolondkodás” április elsején. A közönség soraiban egyetlen ember öltött bolond sapkát, neki ezúton is respekt! Kölföldön turnézni egy ismertebb post-rock zenekarral eléggé nagy őrültségnek hangzik, sajnos, de erre például vágyunk. Különben eléggé nyugodt emberek vagyunk, vagy legalábbis ezt a hatást erősítjük egymásban, így kollektívaként nem szoktunk „őrültködni”. A bolondozás azért belefér próbákon, némi bor mellett.

Bajnóczi Piroska

http://www.kepzeltvaros.hu/

http://www.myspace.com/kepzeltvaros

Kapcsolódó cikkek