Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin: a veteránok összetartása példa a mai nemzedék számára

Vlagyimir Putyin: a veteránok összetartása példa a mai nemzedék számára

A mai nemzedék a halál ellen az életért harcoló veteránok összetartásához és állhatatosságához fog igazodni. Erről beszélt az orosz elnök szombaton, a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából elmondott beszédében.

“Bennünket a közös emlékezet és a közös remények, a közös céljaink, a jelenért és a jövőért való felelősségünk egyesítenek. Tudjuk és szilárdan hisszük, hogy legyőzhetetlenek vagyunk, amikor együtt vagyunk”

– mondta.

Putyin szerint a győztesek nemzedéke

“megmentette a hazát, a következő nemzedékek életét, felszabadította Európát, megvédte a békét, helyreállította a városokat és a falvakat, és grandiózus vívmányokat valósított meg”.

Hangoztatta, hogy a világot a szovjet katona védte és óvta meg.Putyin a beszédet követően a Kreml melletti Sándor-kertben katonák díszalakulata előtt egyedül koszorúzta meg az ismeretlen katona sírját

A moszkvai Vörös téren és Oroszország más nagyvárosaiban idén a Covid-19 terjedése miatt elmaradt a katonai díszszemle, valamint a veteránok és a hátország dolgozóinak arcképével hagyományosan megrendezett Halhatatlan Ezred-felvonulás. A főváros egén ezúttal, a borús idő dacára 75 helikopter és repülőgép tartott légi parádét. Az orosz légerő 47 más városban is bemutatót tartott, 660 harci gép mozgósításával.

Putyin ünnepi beszédében ígéretet tett rá, hogy amikor a járványhelyzet ezt megengedi, mind a katonai parádét, mind a leszármazottak emlékmenetét méltó módon meg fogják rendezni. Az elnök a Sándor-kertben az elesetteknek járó egyperces néma tiszteletadást követően egyenként virágot helyezett el a háború után hőssé minősített városok emlékművein, majd megtekintette az elnöki ezred felvonulását, aminek alkalmából leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők fejlesztésére vonatkozó összes tervet meg fogja valósítani.

Moszkva, Vörös tér, forrás: Pixabay.com
Az orosz városokban helyi idő szerint este 10-kor tűzijátékot rendez majd a hadsereg. Ugyancsak este, az emberek lakásuk ablakából és erkélyéről közösen fogják elénekelni a Győzelem napja című dalt.

A megemlékezésben a hangsúlyt ezúttal a televízióra és a világhálóra helyezték át Oroszországban. A Rosszija 24 hírtelevízió szombatra fejezte be azt a védelmi tárcával közös projektjét, amelynek keretében, az aktuális adás képének szegélyén, február 23-tól kezdődően bemutatták a háborúban elesett 13 millió szovjet katona névsorát.
Az elmúlt napokban a katonai egységek a háború veteránjai számára a lakóhelyük közelében kisebb, a járványügyi előírásokat szem előtt tartó felvonulásokat tartottak. Nevükben önkéntesek helyeztek el virágot a háborús emlékműveknél.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a Moszkva melletti kubinkai Patriot parkban elkészült az orosz fegyveres erőknek a kereszttel együtt 95 méter magas, orosz-bizánci stílusban megépített főtemploma. A hatezer ember befogadására alkalmas szentélyt hivatalos tájékoztatás szerint a magán- és céges adományok számára létrehozott, 3,6 milliárd rubeles (mintegy 15,5 milliárd forintos) Feltámadás jótékonysági alapból építették fel.

A templomnak, amelynek 80 tonnás központi kupoláját tavaly novemberben emelték a 19,45 méter átmérőjű toronydobra, hat aranyozott, ötvözöttacél vázú kupolája van. Ezeket a fegyvernemek védőszentjeinek szentelték. Harangegyüttesének összsúlya több mint húsz tonna. A győzelem motívumaival díszített 18 harangot, amelyek közül a legnagyobb 8,5 tonnás, a voronyezsi Anyiszimov öntöde készítette. A harangtorony magassága, a jubileumra utalva, szimbolikusan 75 méter. A templomhoz vezető Emlékezet útja elnevezésű galéria hossza 1418 méter – a Szovjetunió számára ennyi napig tartott a második világháború. A háborút megjáró 30 millió szovjet katona emlékét multimédiás standok idézik fel. A lépcső kialakításához felhasználták a náci Németország hadseregétől, a Wehrmachttól zsákmányolt fegyverek és lőszerek beolvasztott fémét.

A hadsereg főtemploma egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, tábori lelkészek és civilek számára egyaránt.

Az ünnep alkalmából Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is köszöntötte Putyint. Minszkben szombaton a járvány ellenére megtartották a díszszemlét 3 000 katona, 150 katonai és 36 légi jármű részvételével, és nem maradt el a Halhatatlan Ezred-felvonulás sem.

Kapcsolódó cikkek