Vlagyimir Putyin

Oroszország meg tudja magát védeni Putyin szerint

Oroszország meg tudja magát védeni Putyin szerint

Oroszország védelmi képessége és biztonsága biztosított. Erről beszélt az orosz elnök az orosz hadsereg főtemplománál, hétfőn a Moszkvához közeli Kubinkában lévő Patriot parkban.

Putyin a Szovjetunió elleni náci támadás 79. évfordulóján, az emlékezet és a gyász napja alkalmából kereste fel a június 14-én felszentelt Krisztus feltámadása templomot, amelyet hétfőn nyitottak meg teljesen a hívők előtt.

“Számunkra, Oroszország polgárai számára abszolút szent a Nagy Honvédő Háborúnak (a második világháború Szovjetuniót érintő részének) és mindenkinek az emlékezete, aki a győzelemért harcolt és esett el, aki minden erejével azon volt, hogy közelebb hozza a győzelmet”

– hangoztatta az elnök katonák díszalakulata és veteránok előtt.

Putyin az ünnepségen – amelynek részvevői egyébként nem viseltek maszkot és nem tartották be a járványvédelmi távolságot – azt hangoztatta, hogy a katonák új nemzedéke őrzi a hagyományokat és méltó módon teljesíti a számára kitűzött feladatokat.

“Tudjuk, hogy az állam védelmi képessége és biztonsága megbízhatóan biztosított”

– tette hozzá az elnök.

Kirill pátriárka, a hadsereg templomának plébánosa azt hangsúlyozta, hogy a szovjet nép hőstette az ezeréves orosz történelem legnagyobb győzelme volt. Mint mondta, ahhoz, hogy az ország történelmi fejlődése progresszív legyen, “szárazon kell tartani a puskaport”.

Az emlékezet és a gyász napja alkalmából Putyin a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén. A kisebb katonai díszszemlével kísért esemény alkalmából az elnök több veteránnal kezet fogott és elbeszélgetett. Moszkvai idő szerint 12 óra 15 perckor Oroszország-szerte egyperces csenddel emlékeztek meg a háború kezdetéről. 1941. június 22-én Vjacseszlav Molotov külügyi biztos népbiztos ebben az időpontban jelentette be, hogy Németország megtámadta a Szovjetuniót.

Kapcsolódó cikkek