Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin: a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek össze kell hangolnia Afganisztán-politikáját

Vlagyimir Putyin: a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek össze kell hangolnia Afganisztán-politikáját

Közös Afganisztán-politikát sürgetett és menekülésnek minősítette a nyugati katonai koalíciónak az országból történt távozását Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei tanácskozásán, amelyen a járványügyi karanténba vonulása miatt videokonferencia révén vett részt. Egyúttal támogatásáról biztosított Irán felvételét a közösségbe.

“Szervezetünknek most sürgős feladatot kell megoldania közös, összehangolt irányvonal elfogadásával, tekintettel az afganisztáni helyzet kiéleződésével járó komoly kockázatokra, miután az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesei elhamarkodottan kivonultak, hogy azt ne mondjam, elmenekültek az országból”

– mondta Putyin, majd hangsúlyozta, hogy az afganisztáni események közvetlen hatással vannak a szervezet tagjai – Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – biztonságára. Az orosz elnök az javasolta, hogy az együttműködés használja fel a lehetőségeit az inkluzív afgán békefolyamat előmozdítására, valamint az országból kiinduló terrorveszély, kábítószerkereskedelem és vallási szélsőségesség megállítására.

Putyin javaslatot tett a szervezet és az Afganisztán közötti kapcsolattartó csoport munkájának felújítására, valamint a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) ezirányú politikájának összehangolására.

Egyúttal felszólította az új afgán vezetést, hogy teljesítse saját, a béke megteremtésére, a társadalom életének normalizálására és mindenki biztonságának szavatolására vonatkozó ígéretét. Bejelentette, hogy Oroszország támogatja Irán teljes jogú tagként történő felvételét a szervezetbe. Üdvözölte, hogy Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia a tömörülés “dialóguspartnere” lett. Méltatta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet titkársága és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság együttműködési memorandumot írt alá, amely szerinte újabb lépés a regionális együttműködési szervezetek eurázsiai partnerségének kiépítése felé.

Az orosz elnök meghívta a szervezet képviselőit, hogy vegyenek részt egy októberben Kazanyban, gyorsreagálású járványügyi brigádok számára megrendezendő nemzetközi gyakorlaton.

Közölte, hogy Oroszország csaknem 1,2 millió, az új koronavírus kimutatására kidolgozott tesztkészletet bocsátott térítésmentesen a tagországok rendelkezésére, és szakembereket küldött a járvány elleni küzdelem támogatására. Putyin azt is elmondta egyebek között, hogy Oroszország a Covid-19-járvány kezdete óta 3 ezer milliárd rubelt (mintegy 12 ezer milliárd forintot), azaz GDP-jének 4,5 százalékát fordította gazdasági és szociális támogatásra.

Kapcsolódó cikkek