forrás: pixabay.com

Elkezdhetik az agyimplantátumok tesztelését embereken

Elkezdhetik az agyimplantátumok tesztelését embereken

Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő Neuralink cége - helyi idő szerint - csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte az emberekkel végzett klinikai vizsgálataik elindítását. Erről írt a The Guardian online kiadása pénteken.

Musk 2019 óta legalább négy alkalommal beszélt arról, hogy az orvosi technológiai cégénél kifejlesztett agyimplantátumokat hamarosan már embereken is tesztelni fogják.

Ezekkel egyebek mellett a lebénult vagy látássérült embereken lehetne segíteni.

A 2016-ban alapított cég először 2022 elején kért engedélyt az embereken végezhető klinikai vizsgálatokra, de akkor az FDA még elutasította.
A gyógyszerhatóság több feltételt is szabott az engedélyezéshez, köztük a lítium akkumulátorral, az implantátum vezetékeivel, valamint az eszköz eltávolításának biztonságosságával kapcsolatban felmerült problémák megoldását. Musk cége csütörtökön a Twitteren számolt be arról, hogy zöld utat kaptak a gyógyszerfelügyelettől.

“Ez az FDA-val szorosan együttműködő Neuralink-csapat hihetetlen munkájának eredménye, olyan fontos első lépés, amely lehetővé teszi, hogy technológiánk egy napon sok emberen segíthessen”

– fogalmaztak.

A cég hozzátette, hogy a klinikai vizsgálathoz “még nem indult el a résztvevők toborzása”.

Kapcsolódó cikkek