Hatvan éve segít a nőknek a fogamzásgátló pirula

Hatvan éve segít a nőknek a fogamzásgátló pirula

Hatvan éve, 1960. május 9-én engedélyezték az Egyesült Államokban az első fogamzásgátló tabletta forgalmazását.

A fogamzásgátló tabletta története akár Magyarországon is indulhatott volna. Nem sokon múlt ugyanis, hogy a modern hazai gyógyszeripart megteremtő Richter Gedeon budapesti gyárában állítsák elő az 1930-as évek végén, vagyis több mint húsz évvel azelőtt, hogy a ma használatos fogamzásgátlók prototípusa feltűnt a piacon. A hormonkészítmények gyártásával is foglalkozó Richter jó szakmai és baráti kapcsolatot ápolt a hormonális fogamzásgátlás atyjának tartott osztrák Ludwig Haberlandt professzorral, akivel Infecundin néven humán fogamzásgátló kapszula előállítását tervezték. A várandósság ideje alatt szünetelő peteérésből, a petefészek-kivonat alkalmazásából kiinduló elképzelés megvalósítása az osztrák tudós korai halála, a második világháborút megelőző esztendők zavaros viszonyai miatt meghiúsult.

A fogamzásgátló tablettához vezető út 1929-ben kezdődött, amikor az amerikai Edward A. Doisy, illetve a német Adolf Butenandt egymástól függetlenül kristályos formában izolálta az első női hormont, az ösztrogénhatású ösztront, amelyet nem sokkal később szintetikusan is elő tudtak állítani.

1951-ben az osztrák-amerikai Carl Djerassi a kortizon és a gesztagén szintetizálásával tette lehetővé a forradalmi áttörést: utóbbi hormont alapul véve alkotta meg két bostoni kollégája, Gregory Pincus és John Rock segítségével az első fogamzásgátló tablettát.

A hormonális fogamzásgátlás az ovuláció, vagyis a peteérés gátlásán alapszik.

A bejuttatott hormonmennyiség meggátolja a tüszők érését serkentő hormonok felszabadulását, ily módon gátolva a domináns tüsző kialakulását, majd a petesejt kijutását a petefészekből. A hatékony hormonális születésszabályozás úttörőjének számító, csaknem százszázalékos védettséget nyújtó, így az abortuszt elkerülhetővé tévő első fogamzásgátló tabletta, az Envoid forgalmazását 1960-ban engedélyezék az amerikai hatóságok.

Használata kezdetben mellékhatásokkal, fejfájással, szédüléssel és hányingerrel járt, mivel a mai, legfeljebb 20-30 mikrogramm ösztrogén-alapú készítményekhez képest az Envoid hormontartalma rendkívül magas, 100 mikrogramm volt.

Az ennek ellenére rövid idő alatt rendkívül népszerűvé lett zöld pirula a múlt század azon találmányainak sorába került, amelyek az atombombához, a televízióhoz vagy az internethez hasonlóan alapjában változtatták meg az életet és a gondolkodást. A női szabadság jelképé vált, hiszen a nők maguk dönthettek arról, mikor és hány gyermeket akarnak, és a teherbe eséstől való félelem nélkül élvezhették a szexualitást. Éppen ezért utasította el Djerassi, amikor a sajtóban “antibébi-tablettát” emlegettek, mert szavai szerint a pirula nem a gyerekek ellen, hanem a nőkért van.

A fogamzásgátló tabletta megjelenése világszerte éles társadalmi, politikai, vallási vitákat váltott ki. Már az engedélyező hatóság is fontosnak tartotta leszögezni, döntésének “nincs köze az erkölcshöz”.
fotó: pixabay.com

Európában 1961-ben a német Schering gyógyszeripari konszern dobta piacra az Anovlar tablettát, amelyet kezdetben csak férjes asszonyoknak, “menstruációs panaszok” kezelésére írhattak fel. A fogamzásgátlás az uralkodó társadalmi felfogásba ütközött, VI. Pál pápa 1968-ban kiadott Humanae vitae kezdetű enciklikájában bűnnek nyilvánította és elutasította a fogamzás elleni hormonális védekezést.

A szocialista országokban is heves ellenállás fogadta a politikai vezetés részéről, egyfelől “nyugati” találmányként eleve gyanakvással szemlélték, de a népességpolitikai céljaikat is veszélyben látták.

Ma már többféle fogamzásgátló tabletta létezik. Az egyfázisúban minden gyógyszerben ugyanannyi a hatóanyag, a kétfázisú kétféle mennyiségben tartalmazza a tüsző- és a sárgatesthormont, a háromfázisú tabletta esetében a 21 napos női ciklust három szakaszra osztják, a különböző színű tablettákban fázisonként változik a hormonszint.

A tablettáknak, mint minden gyógyszernek, vannak pozitív és negatív mellékhatásai is, a mai tabletták hormonszintje már a lehető legalacsonyabb. Az Enovid forgalmazását a többi hasonlóan magas hormonszintű, elsőgenerációs tablettával együtt 1988-ban beszüntették.

A különféle fogamzásgátló tapaszok és injekciók, implantátumok, a női óvszerek bevezetése ellenére is a tabletta maradt a legnépszerűbb fogamzásgátló eszköz, különösen a fiatal nők körében. A világon ma százmilliónál is többen, Közép-Európában a fiatalabb korosztály majdnem fele használja a kényelmes és viszonylag megbízható védelmet nyújtó tablettát.

A legújabb kutatások szerint akár néhány éven belül elkészülhet egy új, szintén hormonális, hasonlóan hatékony és biztonságos férfi fogamzásgátló tabletta is, ennek megjelenése a női szabadság egy másik fontos szimbóluma lehetne.

Kapcsolódó cikkek