készítette: Lehet Más a Politika

LMP: itt az ideje, hogy a kormány véget vessen ennek

LMP: itt az ideje, hogy a kormány véget vessen ennek

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke szerint az akkumulátorgyarmatosítás lehetetlenné fogja tenni a szükséges klímaalkalmazkodási feladatok elvégzését, ezért véget kell vetni neki.

“Nem elegendő csak a csökkentési célokra gondolni, mert itt vagyunk a klímaösszeomlás szélén”

– figyelmeztetett az LMP-s politikus, aki pártja tízpontos klímavédelmi akciócsomagjának kilencedik elemét ismertette, majd kiemelte, prioritássá kell tenni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást.

Rámutatott, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából “az akkumulátorgyarmatosítás” a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra és élelmiszerbiztonságra jelenti. Ezeknek a gyáraknak óriási az energia-, víz- és területigényük, ami súlyosan érinti a mezőgazdaságot, ugyanis elhasználják a vízbázist, ami a növénytermesztéshez kellene – húzta alá.

Schmuck Erzsébet szerint “végiggondolatlanul és eszetlenül” folyik az “akkumulátorgyarmatosítás”. A termőföldeket is feláldozza a kormány, ami előbb vagy utóbb Magyarországon is élelmiszerválsághoz fog vezetni. Az LMP-s politikus példaként hozta a jelenlegi gyakorlatot, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. Sem az ácsi katódgyár, sem a debreceni, újabb akkumulátorgyár semmilyen építési engedéllyel nem rendelkezik, ugyanakkor a távol-keleti multik felvásárolták a földterületeket és megkezdték a tereprendezési munkálatokat. Ennek egyik eleme, hogy “letermelik” az értékes termőföldet – mondta, hozzátéve: az LMP írásbeli kérdéssel fordul az agrárminiszterhez, tudja-e, hogy hová viszik az értékes termőtalajt, előfordulhat-e, hogy külföldre, ki és mennyit fizet ezért.

“Azt is szeretnék megtudni, a kormány mit gondol Magyarország szuverenitásáról a gyakorlatban, amikor azt nem csupán propaganda célra akarja használni”

– jegyezte meg az LMP-s politikus.

Kapcsolódó cikkek